[ Elev din Petroșani premiat de Ambasada Franței, pentru o prăjitură ]

Are doar 16 ani și un talent înnăscut de a prepara dulciuri. Vorbim despre un elev din Petroșani, de la Colegiul Hermes care a uimit, cu rețeta lui, Ambasada Franței. A luat premiul cel mare și acum va participa la pregătirea mesei, la Ambasada Fanței.

Crinel Romaniuc este din Petroșani și a pregătit o prăjitură de portocale, denumită „Gateau a l’orange”. Învață la profesională, el fiind în ultimul an de studii, dar ne-a spus că prăjiturile îi ies cel mai bine. Și așa a ajuns laureat al premiului oferit de ambasada Franței.
„Am făcut această rețetă, cu doamna de la practică. Nu am avut nevoie de foarte multe ingrediente, dar am reușit. La mine, totul a început la liceu. Înainte nu eram așa pasionat, dar m-au ajutat profesorii. Gătesc prăjituri, în general. Acolo mă pricep eu. Dar cel mai bine îmi ies clătitele. Încerc și rețete complicate, doar că trebuie să încerc până îmi ies”, ne-a spus cu modestie Crinel Romaniuc, elev al Colegiului Economic Hermes.
Doi elevi au fost premiați: Crinel ROMANIUC din Petroșani, pentru rețeta sa de prăjitură cu portocale și Ana BORȘ din Timișoara, pentru rețeta sa de fouace.
Cei doi elevi din cadrul liceelor cu profil hotelier din România au trimis filmarea cu pregătirea rețetei, care a fost ulterior evaluată de către juriul alcătuit din trei bucătari francezi: Angélique Peretto, Maximilien Bridier și Jean-Marie Soignier. Cei doi câștigători vor participa în curând la pregătirea unei mese la reședința Ambasadei Franței.
„Știu doar că voi găti cu chefi bucătari și voi lucra la un preparat pentru Ambasada Franceză”, a mai adăugat tânărul pasionat de bucătărie.
Crinel a fost remarcat de profesorii lui, iar de la profesoara de franceză, care a descoperit concursul, la cea de la bucătărie, care îl învață rețetele, fiecare a contribuit într-un fel la reușita de acum. „Concursul este o acțiune internațională pentru promovarea gastronomiei franceze. Anul acesta s-a desfășurat în 156 de țări francofone din 5 continente. La noi, la inițiativa Ambasadei Franței și România și a Institutului Francez, a aut loc acest concurs de gastronomie, adresat liceelor tehnologice, la care a participat și Crinel. Știam că are o afinitate pentru bucătărie și acest premiu este defapt o recunoaștere a întregii activități”, a mărturisit Andra Ichim, profesoara de franceză.
Dar tot ce știe Crinel a învățat la școală. Și cel mai des l-am auzit numind-o pe profesoara lui de gastronomie, care, la rândul său, ne-a vorbit despre potențialul acestui copil. „Știam că este foarte pasionat, pentru că lucrez cu clasa lui din clasa a IX-a, ei fiind în ultimul an și își vor obține toți diplome de cofetari-patiseri. Știam că are ablități pe care le-a dobândit la orele de pregătire. Lucrăm preparate destul de complexe, în funcțiede programă, dar Crinel știe să facă eclere, prăjturi, am lucrat toate tiputile de aluat. Sunt convinsă că se va descurca de minune la pregătrea mesei la Ambasada Franței”, a precizat și Larisa Boroș, profesoara de instruire practică.
Crinel e gata să plece la Ambasada Franței și acolo să pregătească, în stil propriu, rețete, alături de chefi consacrați la Paris.
Diana Mitrache