Educatie juridicã pentru elevii de la Colegiul Economic Hermes Petrosani

În contextul diversitãtii si complexitãtii lumii moderne, a globalizãrii, a cresterii violentei în scoli si în afara ei, educatia juridicã devine o componentã majorã  a educatiei contemporane.
În acest sens, elevii Colegiului Economic Hermes din Petrosani au avut parte de o altfel de lectie. Procurori de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani au sustinut cursuri de informare si educatie juridicã pe teme de interes pentru elevi.
Proiectul denumit “Justitia pentru tineri”, este denumirea proiectului educational judetean destinat liceenilor.
“Proiectul a luat nastere în urma vizitei pe care am desfãsurat-o cu elevii nostri în luna octombrie anul trecut, la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani, cu ocazia portilor deschise, eveniment organizat de aceastã institutie. Feed-back-ul elevilor a fost unul pozitiv si prin urmare ne-am dorit sã pãstrãm contactul prin intermediul acestui proiect de educatie juridicã initiat si coordonat de colegiul nostru. Astãzi a avut loc o întâlnire între elevii nostri si domnul procuror Robert Scorta din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani precum si cu un lucrãtor specializat în combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. Elevii au avut ocazia de a adresa întrebãri si a primi rãspunsuri specializate în legãturã cu temele abordate”, a declarat Mihaela Ionitoaei, profesor coordonator al proiectului.  Scopul proiectului îl constituie educarea civicã si juridicã a adolescentilor, responsabilizarea acestora fatã de propriile fapte si actiuni, constientizarea relatiei cauzã-efect în interactiunile sociale, prevenirea violentei din scoalã si din afara acesteia, pregãtirea pentru o viatã corectã ca cetãteni ai României si ai Uniunii Europene si membrii ai comunitãtii locale si globale. Elevii s-au arãtat interesati de temele expuse de procurori.  Partenerii proiectului sunt Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani, Colegiul National ”Carmen Sylva” Petrosani, Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” Petrosani”, Colegiul Tehnic Transilvania Deva si  Colegiul Economic ”Emanuil Gojdu”, Hunedoara
Monika BACIU