Ecologistii împiedicã lucrãrile din Defileul Jiului

Mai multe organizatii de mediu din tarã vor sã blocheze proiectul de modernizare a Drumului National 66 Defileul Jiului Bumbesti-Jiu – Petrosani.

Nu sunt de acord cu ceea ce se petrece în zona Mãnãstirii Lainici, iar drumarii organizeazã tot felul de sedinte de lucru cu rangerii Parcului National Defileul Jiului ca sã cadã de acord cu privire la modul cum se va organiza acolo activitatea si sã stabileascã date cu privire la cât de sigur va fi drumul pentru soferi, pietoni, dar si animalele sãlbatice pe care ecologistii le protejeazã în drumul lor de adãpare în Jiu.

Ecologistii au trimis o solicitare care vizeazã modificarea proiectului privind construirea unei parcãri în zona  Mãnãstirii Lainici.

În prezent, parcarea se aflã vizavi de Mãnãstire, iar noul proiect prevede derocãri si devierea drumului. Reprezentantii Consiliului Stiintific al Parcului National „Defileul Jiului“, dar si ai unor organizatii nonguvernamentale, au solicitat Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale sã modifice proiectul de modernizare a Drumului National 66, pe tronsonul Bumbesti Jiu- Petrosani. Acestia vor construirea unor tunele si scãri suspendate în zona Mãnãstirii Lainici pentru a nu fi afectatã zona naturalã. Drumarii spun, însã, cã lucrurile vor intra în normal, dupã mai multe runde de negocieri, care se poartã în aceste zile.

„Eu sunt sigur cã, pânã la urmã, se va gãsi întelegere si din partea Consiliului Stiintific de la Parcul National Defileul Jiului. Vom reusi sã modernizãm acea portiune de drum si sã creascã siguranta participantilor la trafic. Vrem sã translatãm drumul din zona mãnãstirii, pe partea opusã si parcarea sã ajungã pe partea mãnãstirii. Au fost tot felul de pãreri, cu tuneluri si singura variantã este sã mutãm parcarea pe partea opusã”, a precizat Ion Tudor, seful districtului CNADR Gorj.

Mai mult, drumarii spun cã s-au înteles de fiecare datã cu cei de la mediu si sperã ca situatia sã fie lãmuritã în cel mai scurt timp. „Ne-am bucurat foarte mult de sprijinul specialistilor de la Agentia Nationalã de Mediu, de la Parcul National Defileul Jiului si toti am avut de câstigat din acordul de mediu încheiat, lucru ce s-a respectat, ba chiar si cu noutãti acolo unde erau trecãtorile pentru animalele care veneau la Jiu si s-au pus parapeti. Sigur, a fost imperios necesarã montarea parapetilor, fiind vorba de protectia participantilor la trafic”, a mai adãugat Ion Tudor.

Deocamdatã, drumarii nu au obtinut avizul pentru întreruperea circulatiei rutiere în Defileul Jiului, pentru a face lucãrile necesare, însã, spun cã o vor face în câteva zile.

Diana Mitrache