Rectificarea bugetului Spitalului de Urgentã din Petrosani a nãscut vii controverse în cadrul sedintei de Consiliu Local Petrosani. Aprobarea veniturilor cu suma de 500 de lei si achizitionarea unor imprimante performante a nãscut polemici în rândul consilierilor locali. Acestia au solicitat prezenta unui reprezentant al unitãtii medicale. O simplã întrebare a consilierului Costel Postolache, vizavi de pretul imprimantelor, a dus la escaladarea situatiei.
“Ce imprimante sunt cele douã care costã foarte mult, peste 180 mil. lei vechi?”, a întrebat consilierul local Costel Postolache. De la aceastã întrebare s-a ajuns la lipsurile din sistemul medical.
„Ar fi normal sã vinã la sedinte dar vãd cã suntem ignorati total de conducerea spitalului. Niciodatã nu vor sã partice. Mai mult decât atât, lasã de dorit serviciile cãtre populatie. Este inadmisibil ca  oftalmologia sã nu aibã medic, cã erau plecati la congres. Bolnavii asteptau la usã, fãrã sã stie, aveau numãr de ordine”,  a spus consilierul local Milu Vladislav.
„Domnule presedinte mã bucur cã acea sponsorizare de 500 lei a fost contabilizatã. Dar pe lângã chestia aceasta as vrea sã merg pe ideea domnului Postolache , de ce se iau imprimante si se renuntã la chestiuni ce sunt specifice spitalului, cum sunt tãrgi si injectomate. Eu zic cã ar fi bine sã amânãm acest proiect pânã vine cineva sã ne spunã”, a replicat consilierul local, Mihai Barbu.  Consilierul local, Petre Drãgoescu, a încercat sã îi lãmureascã pe  consilieri, la fel a fãcut si Claudiu Cornea.
“La momentul în care se face bugetul de venituri si cheltuieli trebuie sã faci si o listã a dotãrilor  pe care o ai în baza  veniturilor si cheltuielilor. Dupã 6 luni de zile poti interveni în acea listã sã faci modificãri, sã renunti la anumite pozitii în favoarea altor pozitii”,  a spus Petre Drãgoescu.
“Uitându-mã la capitolul 66.10, observ cã este un lucru mult mai important decât imprimantele si dacã consiliul local nu aprobã acest proiect s-ar putea sã aibã efecte negative asupra proiectului spitalului care se deruleazã acum ,,reparatii capitale,, Nu cred ca e cazul  sã ne împiedicãm de  imprimante”, a completat Claudiu Cornea.
Unul din angajatii Primãriei a încercat sã ofere lãmuriri suplimentare, însã acestea nu i-au convins pe consilieri.
“De la Directia de Sãnãtate Publicã am primit adresã cã s-a modificat repartizarea pe trimestre. Dacã nu se aprobã , nu vor putea cheltui banii în trimestrul urmãtor si trebuie sã facã decontul la sfârsitul fiecãrei luni”,  a spus Irma Andrei, angajat al Primãriei Petrosani.  “Atunci ce facem,  strecurãm asa… renuntãm la tãrgi ca sã luãm  imprimante?”,   a continuat consilierul local, Milu Vladislav.

Parte din consilierii locali au încercat sã îi convingã pe colegii lor cã imprimantele sunt mai mult decât necesare si cã nu acestea sunt adevãratele probleme ale sistemului medical.  “La ce volum de lucru este în spital, se justificã. Eu cred cã nu fac fatã, începând de la urgentã pânã la tot ce au de fãcut. Este necesarã rectificarea”, a spus Marius Rad, consilier local.  “Eu vroiam sã vã spun cã decizia lor afecteazã viata cetãteanului care merge la urgentã si stã câte trei patru ore pe coridor pânã când doctorul îti face înscrisurile necesare. A pune la îndoialã cã douã multifunctionale sunt ceva în plus si cã se renuntã la tãrgi si injectomate, e o discutie absurdã. E decizia lor, au nevoie de acestea, mi-as dori din tot sufletul ca spitalul sã meargã foarte bine si oamenii acestia sã aibã tot ceea ce le este necesar. Eu personal am fost implicatã în aducerea la Petrosani a unui medic pediatru, care a venit si face servicii extraordinar de bune pentru copiii nostri din Vale. Noi nu vedem dezastrul din medicina româneascã si ne cramponãm de spitalul acesta care este singurul Spital de Urgentã din Valea Jiului ce ajutã atâta putere de lume si ne cramponãm de niste lucruri care nu mi se par extrem de importante. DL. CONSILIER POTOLACHE: Sper sã fi înteles eu bine. Aici nimeni nu a zis cã suntem împotriva lucrului acesta dar cred cã nu e lipsit de bun simt sã solicitãm sã vinã întotdeauna cineva care se pricepe la lucrurile astea. Au venit si au cerut bani pentru tãrgile respective si pentru injectomatele acelea si acuma vin si spun cã nu mai au nevoie de ele, cã au nevoie de douã imprimante. Vreau sã vã spun cã eu nu am vãzut nici un medic care sã lucreze pe imprimante, tot cu pixul vor scrie, nu trebuie sã ne supãrãm, deci, întotdeauna când sunt proiecte de genul acesta sã vinã  cineva de la spital si sã sustinã cauza. Directorul economic sã vinã si sã spunã: ,,domnilor, asta vrem noi”, nu trebuie sã ne supãrãm cã se pun niste întrebãri”,  a completat Lucia Muntean.
La un moment dat, consilierul local Milu Vladislav a propus amânarea proiectului de hotãrâre pentru o altã sedintã sau pânã când vreun reprezentant al unitãtii medicale se va prezenta în fata Consiliului Local pentru a sustine cauza.  “În România, domnule Vladislav, nu în Petrosani, lipsurile sunt imense. Pânã în momentul de fatã sistemul medical din România are enorm de multe lipsuri . E greu sã spunem ce e prioritar si ce nu. Nu vã cramponati acuma de ce conducerea nu a venit sã sustinã. Problema este cã ar fi  trebuit sã spunã totusi ce este prioritate dar de aicea si pânã a spune ,,nu” , pânã vor veni sã dea socotealã, asta este altceva. Sã ne punem  de-a doua ca sã ne  satisfacem un moft, nu mi se pare corect”, a punctat consilierul local, Petre Drãgoescu.

În cele din urmã, managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani, medicul Alin Vasilescu a venit în fata consilierilor locali. Acesta le-a expus care sunt motivele pentru care se achizitioneazã douã imprimante si se renuntã la injectomate si tãrgi.  “Dupã cum bãnuiesc cã stiti, la lista de investitii suma în care trebuie sã ne încadrãm este o sumã fixã pe parcursul unui an. Nu putem sã suplimentãm veniturile respective când este vorba de veniturile proprii ale spitalului. Ca sã poti sã introduci ceva pe aceastã listã  trebuie sã scoti altceva de pe lista respectivã. Imprimantele respective, chiar dacã stau, dupã cum s-a fãcut o afirmatie aici, sunt necesare pentru o grãmadã de probleme, foi si acte diverse, bilete de iesire , scrisori medicale, xeroxare a zecilor si sutelor de hârtii. Acesta este motivul pentru care cele douã imprimante multifunctionale au fost solicitate sã le putem avea anul acesta, cele vechi  s-au defectat. Motivul pentru care am renuntat la cele trei tãrgi a fost cã mai existã încã trei pozitii cu tãrgi pe lista de investitii. Renuntarea la injectomate, vreau sã spun cã existã anumite firme în România de la care în momentul în  care consumi o anumitã cantitate de medicamente sau materiale sanitare, ele vin si te ajutã cu obiecte de acest gen pe care ti le lasã în comodat (…). Toate obiectele care sunt pe lista de investitii sunt necesare pentru buna desfãsurarea activitãtii în spital. Renuntarea la unele din ele nu afecteazã calitatea actului medical”,  le-a spus consilierilor locali, managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.  Odatã cu prezenta managerului SUP în sala de sedinte a consiliului local, lupii s-au transformat în mielusei. Tonul nu a mai fost atât de aprins.  “Au fost discutii pânã sã veniti, cã imprimantele costã 180 mii lei, ce pot sã facã de banii acestia? (…). De ce nu ati renuntat la alte lucruri ci la tãrgi si injectomate?”,   a spus consilierul local, Mihai Barbu.
“Au scaner, imprimantã si xerox si partea de fax. Am optat pentru niste imprimante care sã facã fatã la o marjã mai mare. Tot ce existã pe lista de investitii duce la o sumã pe care s-ar putea sã o obtinem din venituri proprii. Pe lista aceea, majoritatea pozitiilor sunt legate de actul medical”,  a mai spus managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.
Monika BACIU