Complexul Energetic Hunedoara functioneazã dupã reguli nestiute de nimeni. Cu pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, contributii neplãtite, societatea este una pentru care statul român nu mai are prea multe variante. Ministerul Energiei sustine cã s-au depus eforturi pentru sprijinirea activitãtii.
“În data de 14.11.2017 autoritãtile romane au notificat o modificare a ajutorului de stat destinat închiderii minelor de cãrbune necompetitive (în temeiul Deciziei Consiliului 2010/787/UE din 10.12.2010), aprobat anterior, pentru cele douã mine din cadrul CEH, respectiv Lonea si Lupeni. Prin aceasta notificare s-a solicitat prelungirea termenului de încetare a activitãtii miniere din mina Lupeni (de la 30.09.2017 la 31.12.2018), prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pentru mâna Lupeni pânã la data de 31.12.2018, redistribuirea ajutorului pentru acoperirea pierderilor pentru minele Lonea si Lupeni pânã la data de 31.12.2018, majorarea bugetului pentru acoperirea costurilor exceptionale si redistribuirea costurilor exceptionale pentru perioada 2017 – 2024. În urma fundamentãrilor transmise, Comisia Europeanã a comunicat în data de 16.02.2018 faptul cã “nu ridica obiectii la amendamentele notificate””, aratã un rãspuns al Ministerului Energiei.
Un alt “efort” este cel legat de închiderea unitãtilor miniere. Pânã la sfârsitul acestui an, minele Lupeni si Lonea vor fi închise.
“Ministerul Energiei a initiat, a obtinut avizele necesare si a înaintat spre aprobare în cadrul Guvernului,  HG nr. 99/2018 privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat în valoare de 118.751 mii lei pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara pentru anul 2018”, mai aratã acelasi rãspuns.
Complexul Energetic Hunedoara beneficiazã de o derogare pentru asigurarea serviciilor de sistem. Acordarea sumelor a fost prelungitã pânã în anul 2020.
“H.G. nr.760/2017 initiatã de Ministerul Energiei, privind aprobarea programului de iarnã în domeniul energetic privind mãsurile pentru realizarea stocurilor de sigurantã ale Sistemului electroenergetic national în ceea ce priveste combustibilii pentru perioada sezonului rece si volumul de apã din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnã în domeniul energetic pentru asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã si stabilitate a Sistemului electroenergetic national în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, precum si alte mãsuri privind nivelul de sigurantã si securitate în functionare a Sistemului electroenergetic national a prevãzut cã, în perioada 3 ianuarie – 15 martie 2018, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. va furniza servicii tehnologice de sistem în putere de 500 MW, respectiv bandã de reglaj secundar, rezervã tertiarã rapidã si rezervã tertiarã lentã. În acest temei, CEH a beneficiat lunar de o sumã de bani din partea Operatorului de transport si sistem. Ministerul Energiei a demarat consultãri cu Operatorul de transport si sistem în urma cãrora a  initiat, a obtinut avizele necesare si a înaintat spre aprobare în cadrul Guvernului, OUG nr. 26/2018 prin care s-au aprobat mãsuri pentru siguranta alimentãrii cu energie electricã. În baza acestui act normative, CEH are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem cãtre Operatorul de transport si sistem (TEE Transelectrica SA) la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei. Serviciile de sistem sunt plãtite la tarife reglementate de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel cã CEH va încasa o anumitã sumã lunar pentru serviciile prestate. Aceste mãsuri se aplicã în perioada 15 aprilie 2018-30 iunie 2020”, mai noteazã ministerul.
Capacitãti energetice noi
Cazul din Marea Neagrã ar putea fi folosit pentru producerea energiei electrice la Deva. Aici ar putea fi realizatã o centralã electricã, care sã utilizeze gazul. În paralel, ar putea fi mentinut si un grup pe cãrbune.
“Ministerul Energiei a organizat în lunã martie 2018 o sesiune de prezentare a necesitãtii, oportunitãtii si avantajelor realizãrii unei capacitãti energetice noi, în ciclu mixt pe gaze, în perimetrul Sucursalei Electrocentrale Mintia din cadrul CEH, la care a invitat o serie de operatori economici din domeniul energiei. În baza semnãrii unui Angajament de confidentialitate, mai multi operatori economici care si-au exprimat interesul, vor primi unele informatii de naturã sã îi ajute în  procesul de analizã si decizie pentru o eventualã investitie în aceastã capacitate energeticã nouã”, mai noteazã  ministerul de resort.
SIEG-ul la mâna Comisiei Europene
Ministerul Energiei a continuat consultãrile cu Consiliul Concurentei si Comisia Europeanã pentru accesarea unui ajutor de stat de tip Serviciu de Interes Economic General. Ministerul Energiei nu are posibilitatea sã salveze Complexul Energetic Hunedoara. Este nevoie de formarea unui comitet interministerial. Complexul Energetic Hunedoara ar putea sã treacã printr-o restructurare. Oficialii ministerului vorbesc de extragerea pãrtilor viabile ale CEH.
“Desi în data de 12.03.2018, Comisia Europeanã a anuntat deschiderea unei investigatii formale privind ajutorul individual de stat de salvare acordat în favoarea CEH în anul 2015, tot Comisia Europeanã si-a dat acordul pentru continuarea negocierilor cu partea romana în vederea acordãrii unui ajutor de stat de tip Serviciu de Interes Economic General (SIEG), constituind în acest sens un caz distinct, SA.43785-20188/NN.  Acest serviciu de interes economic general ar putea fi realizat de activele viabile din cadrul CEH, respectiv grupul de 150 MW de la Termocentrala Paroseni si grupul nr. 3 de 235 MW de la Termocentrala Mintia si va putea fi atribuit pânã la  finele anului 2024 când se va finaliza investitia CN TEE Transelectrica SA de închidere a inelului de 400 kv si de realizare de noi linii de interconexiune în vederea cresterii nivelului de sigurantã în functionarea CHE Portile de Fier si a cresterii capacitãtii de transfer între România, Serbia si Ungaria. Activele ce vor contribui la asigurarea acestui SIEG vor beneficia de investitii pentru modernizare”, mai aratã rãspunsul.  Ministerul Energiei a elaborat în cursul lunii martie 2018  un MEMORANDUM privind situatia actualã si perspectivele CEH, document care în prezent se afla în circuitul de avizare interministerial.
“Dintre mãsurile vizate de acest document amintim: constituirea unui Comitet Interministerial la nivelul Guvernului României care sã identifice solutii pentru problemele Complexului Energetic Hunedoara si ale Vãii Jiului; Numirea unui coordonator, la nivelul Secretariatului Guvernului României, pentru proiectul-pilot Platforma pentru Tranzitia Regiunilor Carbonifere, care sã constituie persoana de contact cu Comisia Europeanã pe acest proiect si care sã conlucreze cu toate autoritãtile implicate în vederea definirii unei strategii de tranzitie pentru regiunea Vãii Jiului”, mai aratã ministerul.
Situatia CEH, extrem de dificilã
Oficialii Ministerului Energiei sustin cã situatia Complexului Energetic Hunedoara este extrem de dificilã. Societatea se confruntã cu un numãr mare de cereri penrtu deschiderea procedurii insolventei.
“Situatia CEH este în acest moment una extrem de dificilã si ea excede competentele de solutionare exclusiv la nivelul Ministerului Energiei. În justificarea acestei afirmatii mentionãm numãrul mare de solicitãri de deschidere a procedurii insolventei depuse de creditorii societãtii, faptul cã întreg patrimoniu CEH se afla sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP, faptul cã existã datorii foarte mari la Autoritatea Fondului de Mediu si ca  urmare a controlului efectuat de Gardã de Mediu, având în vedere art. 73, alin.(2) din  Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, exista riscul ca activitatea Termocentralei  Mintia sã fie suspendatã. Din aceste motive, solutii pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH trebuie discutate într-un context mai larg, cu implicarea efectivã a mai multor institutii – Ministerul Finantelor Publice si ANAF, Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, autoritãtile locale, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Consiliul Concurentei, ANRE, ANRM”, mai aratã
ministerul.  Potrivit datelor ANAF, la finalul lunii martie Complexul Energetic Hunedoara avea restante în valoare totalã de 735.381.728 lei, în crestere 66.555.437 lei fatã de finalul anului trecut.
Monika BACIU