Dupã 40 de ani, cu Sofia Vicoveanca, la Petrila Si-a lãsat porcul înjunghiat în bãtãturã pentru Sofia…

8”În urmã cu mai bine de 40 de ani, eu si un prieten ne pregãteam sã transãm porcul tãiat, pentru cã se apropiau sãrbãtorile. Eram tineri, mari amatori de muzicã si joc. I-am zis: cum sã ratãm noi specatacolul Sofiei Vicoveanca?! Eu lucram atunci la Reghin, la fabricã. Am lãsat porcul si am plecat la spectacol. Si cum îmi plãcea sã cunosc si în afara scenei artistii, m-am dus la Sofia, am vorbit, am felicitat-o si am invitat-o la pomana porcului…” – Ioan Titu.

Ioan Titu este un bãrbat care toatã viata a iubit artistii. S-a împrietenit cu Florin Piersic, s-a întâlnit de nenumãrate ori cu Maria Ciobanu, nu a ratat spectacolele marilor artisti, dupã care a legat prietenii. Ioan Titu, un bãrbat peste care anii au trecut frumos, la cei 79 de ani, a venit din Cãlan la Petrila pentru a se întâlni cu Sofia Vicoveanca, la Ziua Recoltei…  dupã 40 de ani. Marea artistã a cântecului popular l-a recunoscut. Au stat de vorbã depãnând amintiri.

”În urmã cu mai bine de 40 de ani, eu si un prieten ne pregãteam sã transãm porcul tãiat, pentru cã se apropiau sãrbãtorile.

Eram tineri, mari amatori de muzicã si joc. I-am zis: cum sã ratãm noi specatacolul Sofiei Vicoveanca?! Eu lucram atunci la Reghin, la fabricã. Am lãsat porcul si am plecat la spectacol. A fost ceva de povesti, ne-am distrat pe cinste, ne-am simtit foarte bine. Si cum îmi plãcea sã cunosc si în afara scenei artistii, m-am dus la Sofia, am vorbit, am felicitat-o si am invitat-o la pomana porcului. Am fost fericit când a acceptat.

Ne-am dus acasã cu totii, am continuat prepararea porcului, am întins masa si stiti cum e atunci. Povesti, râs, glume. A fost tare, tare frumos. Mã bucur cã Sofia Vicoveanca si-a amintit imediat de acel moment când ne-am simtit bine cu totii, cã si pentru ea era un moment de rãgaz…

8-1Initial, nevatã-mea mi-a spus sã-mi vãd de treabã cã sigur femeia asta minunatã a uitat de mine, pentru cã au trecut atâtia amar de ani si cu câtã lume se întâlneste si câte întâmplãri o fi trãit, de unde sã mã tinã minte tocmai pe mine, dar pentru mine a fost si rãmâne un moment deosebit ãla de acum 40 de ani. Pe ea parcã au ocolit-o anii. Se zice cã omul care are suflet frumos nu îmbãtrâneste, sau devine mai frumos odatã cu anii.

Si cu Florin Piersic m-am întâlnit cu vreo doi ani în urmã. S-a purtat de parcã nu ne-am fi vãzut de ieri. Mari artisti avem si sunt mândru cã mi i-am apropiat, cã am stat în prejma lor, am stat cu ei la masã, i-am ascultat povestind, i-am vãzut râzând si câteodatã chiar vorbind despre ei ca tot omul cu necazuri, supãrarãri, dar si multe bucurii. Mã simt multumit cã am putut veni, azi, la Petrila, s-o îmbrãtisez pe Sofia Vicoveanca. Este frumos aici la dumneavoastrã si organizatorii m-au primit foarte bine si le multumesc” – a declarat Ioan Titu, vesnic îndrãgostitul de artã si artisti si acum, la 79 de ani.

Ioan Titu a iesit la pensie imediat dupã 1990. A lucrat ani multi la fabrica de masini de cusut de la Cugir. Dupã pensionare s-a asezat la Cãlan, dar spiritul pare cã i-a rãmas tânãr. A petrecut ore bune la Ziua recoltei de la Petrila, iar organizatorii liberali au avut grijã sã se simtã ca printre prieteni.

Ileana Firtulescu