După 3 decenii, Barajul de la Mihăileni ar putea fi finalizat

După mai bine de trei decenii, barajul de la Mihăileni, aflat în  nordul judeţului Hunedoara ar putea fi finalizat. Acumularea Mihăileni este o lucrare de amploare, realizată din bani publici, a cărei  valoare de investiţie este de 162,84 milioane de  lei.
La sfârşitul anului trecut, valoarea cumulată a lucrărilor realizate era de 100 milioane de lei. La începutul acestui an, ANAR a primit fonduri de la bugetul de stat în valoare de 2,700 mil.lei şi,  în cuantumul acestei sume, lucrările au fost deja realizate.
”Este evident că avem nevoie de fonduri mai  consistente pentru a finaliza lucrarea. De aceea, la  rectificarea bugetară, am solicitat să ni se aloce  suplimentar fonduri în valoare de 17 milioane de lei, bani care sunt necesari pentru asigurarea continuităţii lucrărilor la baraj. Ca majoritatea lucrărilor hidrotehnice pe care le avem în administrare, şi acumularea Mihăileni va avea o funcţionalitate  multiplă.  Cu prioritate, barajul Mihăileni va asigura apărarea împotriva inundaţiilor a peste 30.000 de locuitori, inclusiv a celor care trăiesc în municipiul Brad, precum şi a obiectivelor socio-economice din zonă care, în acest moment, sunt în continuare expuse riscului de inundaţii. Având în vedere frecvenţa ridicată a fenomenelor hidrometeorologice din aceste zone, prin  construcţia acestui baraj, anual, ar putea fi evitate pagube potenţiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 700 mii de euro”, arată Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române.
În acelaşi timp, lucrarea va asigura necesarul pentru alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din Brad, Crişcior, precum şi a altor consumatori aflaţi în aval de baraj. De asemenea, va constitui o sursă de apă pentru industria minieră din zonă.  Mai mult, va avea şi un rol de producere a energiei electrice.
”După cum observaţi, avantajele pe care le poate oferi această lucrare, odată finalizată, sunt majore, atât pentru comunitate, cât şi pentru dezvoltarea  socio-economică a zonei.  Reducerea riscului de  inundaţii pentru judeţul Hunedoara va atrage noi investitori în zonă. Aceasta înseamnă apariţia unor noi locuri de muncă, dar şi noi oportunităţi pentru  dezvoltarea unor proiecte de antreprenoriat. Aşa  cum v-am mai spus, am convingerea că astfel de investiţii în infrastructura de apărare au rol strategic şi vor aduce plus valoare socială. În calitate de gospodari ai apelor, aceasta este soluţia pe care o susţinem pentru a ieşi din impasul socio-economic în care ne aflăm.  Avem nevoie de astfel de proiecte, iar eu le susţin cu tot ceea ce îmi stă legal în putinţă pentru că ele sunt cheia dezvoltării societăţii noastre pe termen mediu şi lung”, mai arată şeful de la Apele Române. După recepţia lucrării, acumularea Mihăileni va fi preluată în patrimoniul Apele Române Crişuri.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „După 3 decenii, Barajul de la Mihăileni ar putea fi finalizat

  • 10 august 2020 la 12:51
    Permalink

    cine spune asta ?PSD s-au PNL ?

Comentariile sunt închise.