DUBLU STANDARD LA AFM!

Administraţia Fondului pentru Mediu nu respectă termenul de evaluare a contestaţiilor depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) tergiversează din nou şi depăşeşte deja cu o săptămână termenul pentru evaluarea tuturor contestaţiilor depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice. Peste 13.000 de cetăţeni au fost declaraţi respinşi, în primă instanţă, în program. De asemenea, este încă neclar stadiul semnării contractelor de finanţare nerambursabilă cu aplicanţii declaraţi admişi.
AFM continuă să amâne implementarea programului pentru prosumatori. Conform ghidului de finanţare, AFM trebuia să soluţioneze contestaţiile celor respinşi în program în maxim 15 zile.
„Dacă cetăţenii ar fi depăşit cu o singură zi termenul de 5 zile pentru depunerea contestaţiilor stabilit în ghidul de finanţare, cu siguranţă că AFM nu le-ar fi luat în considerare. Iată însă că AFM poate depăşi cu o săptămână termenul de 15 zile alocat pentru soluţionarea contestaţiilor şi nu prezintă nici măcar o justificare cetăţenilor pentru această nouă amânare.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.  Nici situaţia celor declaraţi admişi în program nu este mai clară. Greenpeace a solicitat AFM, printr-o adresă scrisă, să comunice numărul de contracte încheiate cu beneficiarii, mai  precis cu cetăţenii declaraţi admişi în program. Replica AFM a fost că solicitarea e prea  complexă şi că va răspunde  în termenul legal de maxim 30 de zile.
„În acest moment, nimeni nu ştie care este situaţia reală. Începând cu 11 iunie, în repetate rânduri, AFM a declarat că începe sau a început semnarea contractelor de finanţare. Beneficiarii fac demersuri pentru a obţine avizul tehnic de racordare (ATR) necesar în program, îl încarcă în aplicaţia informatică a AFM şi procesul se opreşte aici. Suntem în contact cu mii de beneficiari, dar nu cunoaştem nici măcar unul care să fi reuşit să încheie contractul cu AFM şi să înceapă lucrările de montare a sistemului fotovoltaic.” a mai declarat Marian Mândru. Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate  dintre aplicanţi, peste 13.000, au fost respinşi în lunile aprilie şi iunie ale acestui an.
Carla Donciu