Licitația pentru drumul Valea de Pești, spre Gorj, anulată. De ce s-a ajuns aici?

Licitația pentru realizarea drumului Valea de Pești până la limita cu județul Gorj a fost anulată. Primarul din Uricani, Dănuț Buhăescu spune că așteaptă două axe de finanțare, că nu are încredere în actualul guvern, că va da bani.

Consiliul Județean Hunedoara a scos la licitație publică lucrările de modernizare a Drumului Județean 672 C, din Valea de Pești (Uricani) până la limita județului Hunedoara, cu județul Gorj. Doar că licitația a fost deocamdată anulată, iar primarul Buhăescu, care recunoaște cât de important e dă vina pe Guvern.
„Din discuțiile purtate cu CJH, având în vedere că suma este foarte mare, este cel mai potrivit ca, nu toți banii să fie dați din bugetul CJ. Asta, pentru că la ușă ne bat axe de finanțare europene și noul program PNDL. Mi se pare o soluție de bun simț, dacă mai avem în vedere că noul guvern este unul care alocă bami pe criterii politice, discriminatorii, după o gândire mediocră”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Lucrările au o valoare de 42 de milioane de lei, iar drumul trece pe lângă barajul de la Valea de Pești, peste Munții Vîlcan. Contractul a fost anulat, conform portalului de achiziții publice, pe motiv de ”abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibila încheierea contractului. In baza prevederilor art. 212, lit. c) din Legea nr. 98/2020 privind achizițiile publice, deoarece este necesar a se revizui proiectul tehnic in baza clarificărilor primite pe parcursul derulării procedurii de atribuire, precum si pentru corelarea acestuia cu lucrările care se executa in prezent pentru refacerea acestui drum in urma calamităților care l-au afectat”.
„ E posibil să fie și proiectul tehnic, dar eu am sugerat că, atâta timp cât vin bani pe programul de reziliență și redresare și pe programe operaționale, este păcat să nu ne îndreptăm spre această sursă. Că sunt și probleme cu proiectul, atunci înseamnă că s-a invit posibilitatea să ăl mai revizuiască o dată” , a mai adăugat Buhăescu.
Drumul prin munți ar putea fi oricând o alternativă la cel spre Herculane. Lucrările vizează modernizarea a 5,3 kilometri de drum, care începe din Valea de Pești, în Hunedoara, trece pe lângă lacul de acumulare Valea de Pești și urcă în munți, spre limita județelor Hunedoara și Gorj, în mijlocul sălbăticiei.
„Drumul Județean DJ 672C este un drum public, are lungimea proiectată de 5,244 kilometri și se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara din 2002. În prezent, starea tehnică a drumului județean este una precară, cu structura de rezistență alcătuită din straturi din materiale granulare extrem de diverse, unele contaminate pe întreaga lungime cu argilă, dispuse direct pe terenul de fundare. Pietruirea se prezintă într-o stare tehnică rea, cu defecțiuni frecvente și pe suprafețe extinse, cu o parte carosabilă redusă, cu taluzuri afectate de fenomene de eroziune sau cu materiale care curg de pe versant, fără dispozitive de asigurare a siguranței circulației”, se arată în caietul de sarcini. În prezent, DJ 672 C este unul de tip forestier, amenajat pe alocuri cu piatră, dar este destul de greu de străbătut, fiind mai degrabă un traseu de off-road.
Diana Mitrache
Cosmin Baciu