Drumeţii în Retezat

Masivul Retezat este una din cele mai spectaculoare zone ale Carpaţilor Meridionali. Sunt galerii subterane,  zeci de lacuri glaciare, creste alpine care depăşesc 2000 de metri şi o oază de vegetaţie.
În această perioadă, drumeţiile sunt limitate, însă din data de 15 mai iubitorii de drumeţii s-ar putea reîntoarce pe munte, odată relaxate restricţiile de călătorie.
În anii 1970 s-a construit pe valea Râului Mare, un baraj hidrotehnic. 11 ani a durat construcţia acestuia, iar constructorii spuneau că dimensiunile acesteia le întrec de 3 ori pe cele ale piramidei lui Keops. Au fost săpate galerii de 19 kilometri lungime, care traversează întreg muntele.
Turismul s-a practicat în Masivul Retezat încă din anii 30, după cum o dovedeşte şi harta elaborată de Touring-Clubul României în anul 1936, pe care este figurată Casa Pietrele, aflată în proprietatea Clubului şi având rol de cabană turistică.
Parcul Naţional Retezat se întinde pe o suprafaţă de peste 38.000 de hectare şi continuă să-şi uimească drumeţii cu frumuseţea lui sălbatică. Parcul a fost înfiinţat în anul 1935, la iniţiativa a doi oameni de ştiinţă, mari iubitori ai naturii, profesorul Alexandru Borza, fondator al Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, şi exploratorul Emil Racoviţă.
Este o arie naturală protejată – rezervaţie a biosferei – unde, printre piscuri ce depăşesc 2000 de metri, sunt presărate numeroase lacuri, multe de origine glaciară.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „Drumeţii în Retezat

  • 15 mai 2020 la 09:16
    Permalink

    Fara suparare dar pare un biet articolas de duzina scris de pe google.Nu am aflat nimic despre o posibila drumetie in Retezat dupa doua luni de izolare…Cum ar fi accesul spre Poiana Pelegii, starea traseelor turistice, vipere iesite din hibernare, zapada in vai si caldarile glaciare etc. Ar fi fost buna o scurta documentare la Salvamont.

Comentariile sunt închise.