Masivul Retezat este una din cele mai spectaculoare zone ale Carpaţilor Meridionali. Sunt galerii subterane,  zeci de lacuri glaciare, creste alpine care depăşesc 2000 de metri şi o oază de vegetaţie.
În această perioadă, drumeţiile sunt limitate, însă din data de 15 mai iubitorii de drumeţii s-ar putea reîntoarce pe munte, odată relaxate restricţiile de călătorie.
În anii 1970 s-a construit pe valea Râului Mare, un baraj hidrotehnic. 11 ani a durat construcţia acestuia, iar constructorii spuneau că dimensiunile acesteia le întrec de 3 ori pe cele ale piramidei lui Keops. Au fost săpate galerii de 19 kilometri lungime, care traversează întreg muntele.
Turismul s-a practicat în Masivul Retezat încă din anii 30, după cum o dovedeşte şi harta elaborată de Touring-Clubul României în anul 1936, pe care este figurată Casa Pietrele, aflată în proprietatea Clubului şi având rol de cabană turistică.
Parcul Naţional Retezat se întinde pe o suprafaţă de peste 38.000 de hectare şi continuă să-şi uimească drumeţii cu frumuseţea lui sălbatică. Parcul a fost înfiinţat în anul 1935, la iniţiativa a doi oameni de ştiinţă, mari iubitori ai naturii, profesorul Alexandru Borza, fondator al Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, şi exploratorul Emil Racoviţă.
Este o arie naturală protejată – rezervaţie a biosferei – unde, printre piscuri ce depăşesc 2000 de metri, sunt presărate numeroase lacuri, multe de origine glaciară.
Cosmin BACIU