Drumarii au scos utilajele. Drumuri sufocate de zăpadă

J udețul Hunedoara s-a aflat sub mai multe avertizări meteo de tip COD GALBEN și PORTOCALIU, fenomenele vizate fiind intensificări puternice ale vântului, ninsori și viscol în zona de munte. În acest context, comandamentul de iarnă al Consiliului Județean Hunedoara a mobilizat operatorii pe principalele drumuri județene afectate de condițiile meteo. Dar șoferii au simțit din plin efectele viscolului.

Potrivit Dispeceratului de la Drumurile Județene din Hunedoara, drumarii au acționat cu utilaje de deszăpezire pe zona Certeju de Sus – Săcărâmb, Lunca Cernii, Ghelari, Simeria, Băcia, ori Rapoltu Mare, în partea de nord a județului.
De asemenea, pe parcursul întregii zile s-a acționat cu material antiderapant spre Masivul Parâng, dar și spre Straja), pe Merișor, ori la Petroșani până la limuta cu jud. Gorj, la Certeju de Sus, pe drumul Hunedoara – Călan, la Săcărâmb, Bretea Mureșană, Ghelari, Ilia-Vorța-Visca.
Luni seara, între orele 20.30 – 23.00, zona montană a județului Hunedoara s-a aflat sub avertizare COD ROȘU și a fost viscol puternic, intensificări ale vântului, vizibilitate sub 0 m la altitudini de peste 1.800 m. Utilajele de deszăpezire au acționat de drumurile menționate anterior și în cursul nopții de luni spre marți pentru a asigura siguranța circulației publice. „Să nu uităm că a fost cod roșu și se circulă pe toate drumurile în condiții de iarnă, pe toate drumurile județene. Avem 18 drumuri județene pe care la ora când discutăm, (n.r. marți la prânz) se deszăpezește. Ne-am mobilizat imediat după ce au fost emise avertizările meteo și s-au luat măsuri pentru ca circulația să se desfășoare în toate zonele. Facem precizarea că intervențiile se fac după un normativ care prevede timpii de acțiune în funcție de categoria drumului. Toate drumurile sunt importante pentru noi, dar trebuie să acționăm cu prioritate acolo unde sunt cele mai mari probleme. Rămânem vigilenți, dispeceratul funcționează 24 de ore din 24 și suntem pregătiți să intervenim pentru a asigura măsurile de siguranță pe toate drumurile județene”, a spus Costel Avram, administrator public al Județului Hunedoara.
Sudul județului Hunedoara va fi sub avertizare meteo COD GALBEN până marți seară la ora 20,00. Participanții la traficul rutier sunt sfătuiți să se asigure înainte de a porni la drum că autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru această perioadă a anului.
Asta, pentru că oricând pot rămâne înzăpeziți. Așa cum a fost și cazul șoferilor de tir care au avut nevoie de ajutor. Câțiva tineri de la Clubul Off Road Petrila au fost salvarea șoferilor de TIR în zona de la Peștera Bolii, acolo unde acestea rămăseseră înzăpezite.
Diana Mitrache