D rumul national 76, cel care face legãtura cu Oradea a fost declarat ca fiind drum calamitat. Prefectura judetului Bihor a declarat drumul dintre Cristioru de Jos si Vârfuri pe DN 76 ca fiind zonã calamitatã.  Soseaua este afectatã si de alunecãrile de teren din ultima perioadã.  Autoritãtile vor cere fonduri din fondul de rezervã al Guvernului pentru a reabilita tronsonul.
Potrivit prefectului judetului Bihor, Ioan Mihaiu, valoarea lucrãrilor a fost stabilitã de Compania Nationalã de Administrare a Infrastructurii Rutiere la peste 1 milion de lei, dar suma nu a fost consideratã atractivã de companiile de constructii, care nu s-au înghesuit sã se înscrie în competitie pentru a-si asuma reabilitarea soselei.
„Fiind situatie de urgentã, o zonã calamitatã, s-a decis sã se atribuie lucrarea prin încredintare directã. Au fost mai multe runde, s-au trimis cereri de oferte. Pânã acum, s-a primit o singurã ofertã, care depãseste cu mult  valoarea estimatã pentru lucrãri. Mai asteptãm,  dacã la urmãtoarea datã stabilitã pentru analizarea ofertelor nu vom  putea gãsi un executant, se va reface evaluarea. Poate nu au fost stabilite valori corecte”, a spus prefectul judetului Bihor.
Zona cu probleme este parte dintr-un tronson rãmas nereabilitat dupã  ce în 2017 CNADNR a reziliat contractul firmei orãdene Construct Mod, care nu executase lucrãrile de reabilitare si modernizare a DN 76 pe tronsonul Vârfuri – Stei.
Cosmin BACIU