Societatea de închidere a minelor de huilã din Valea Jiului are  director. Acesta este Petre Drãgoescu si, cel putin în acest moment, vorbim despre înfiintarea acesteia. „Deocamdatã am fost mandatat de cãtre minister pentru a înfiinta o societate comercialã care va lua activele de la fosta Companie  Huilei si, mai exact, minele catalogate neviabile.

Practic mandatul s-a discutat cu data 28 septembrie, urmând ca în perioada urmãtoare, sã înfiintãm o societate comercialã nouã. Nimic nou pânã aici”, a spus Petre Drãgescu, director Societatea de Închidere a Minelor.

Legea-i lege, dar nu se aplicã

Lucrurile devin, însã, încurcate odatã cu înfiintarea societãtii. Minerii de aici vor trebui sã parcurgã niste etape, imposibil de realizat în scurt timp si acesta ar fi un impediment. „Este nevoie de emitere a unui act normativ care sã amendeze câteva din legi. Aici mã refer la Codul Muncii, la Legea 319, – a securitãtii si sãnãtãtii în muncã, la Ordonanta de Urgentã 34, cea a achizitiilor publice. Pentru cã personalul trebuie preluat cu toate drepturile salariale si cele ce decurg de la societatea de unde se lichideazã la zi, urmând ca, la o datã anterioarã, sã se renegocieze un nou contract colectiv de muncã.

Este vorba si despre transferul unor pãrti din contractele comerciale, fie cã sunt de livrare a unor piese de schimb sau de servicii si, nu în ultimul rând este vorba despre acreditivele deschise la diferite unitãti miniere, cum este Paroseni, pentru montarea unui complex mecanizat, la panoul III, startul 3. Toate acestea trebuie corelate cu legile în vigoare, dar practic, parte din ele ar fi imposibil de realizat. Si aici vã dau ca exemplu: azi trebuie sã facem lichidarea si reangajarea a 2455 de oameni, într-o singurã zi, la un singur birou, la ENEL Petrosani. În ziua urmãtoare, toti cei 2455 ar trebui sã facã vizita medicalã pe care o cere Codul Muncii, la angajare. În acelasi timp, legea privind securitatea în muncã, spune cã instruirea la angajare trebuie fãcutã minim 8 ore pentru fiecare în parte. Asta înseamnã cã se fac transferuri, se asimileazã ca fiind valabile vizitele medicale  si cele de instruire, urmând ca ele sã se revizuiascã la scadente”, a declarat Petre Drãgoescu.

Vom vorbi despre noua societate înfiintatã la standarde normale pânã la finele anului 2018. Aici, la firma ce va închide minele de huilã, vor fi si minerii care se vor disponibiliza si practic, ei vor fi încadrati la societatea de închidere a minelor de huilã. Sumele cu care minerii vor pleca nu au fost încã stabilite si se stie doar suma finalã alocatã închiderii minelor.

Si director si consilier local

Petre Drãgoescu ar putea fi si incompatibil. Asta pentru cã ocupã o functie publicã la Petrosani, unde este consilier local, si tot aici va fi si director al Societãtii de închidere a minelor. „Este legea în care se aratã gradul de incompatibilitate a unui director, administrator, cu regiile autonome care se desfãsoarã cu capital local sau judetean si cel referitor la societãti comerciale cu capital de stat de nivel national, care îsi au sediul sau desfãsoarã activitate pe teritoriul administratiei publice locale. Categoric, la noi aici e putin discutabilã problema de sediu, pentru cã noi nu avem un sediu proprietate. Va fi pentru societatea de închidere a minelor un sediu provizoriu, în chirie si, deci cu sigurantã, ne vom apleca si asupra acestei probleme. Dacã personalul de specialitate va gãsi de cuviintã cã asa stau lucrurile, vom face cum prevede legea”, a mai adãugat Drãgoescu.

Potrivit conducerii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, noua societate care se va ocupa de închiderea celor trei mine neviabile din Valea Jiului (Petrila, Paroseni si Uricani) a fost înscrisã la Registrul Comertului, în urmã cu o sãptãmânã. Societatea de Închidere a Minelor trebuia înfiintatã pânã la 1 septembrie, dar se pare cã din 6 august au tot fost amânate termenele în care trebuiau date cele douã Hotãrâri de Guvern.

Diana Mitrache