Două tinere au dispărut dintr-o casă de la Uricani. Ce spune DGASPC

D ouă fetițe au plecat din casa familială de la Uricani, iar poliția le-a dat în urmărire națională. Pentru una a sunat și
Ro-Alert, iar reprezentanții DGASPC, ori primarul spun că situația este gestionată de un ONG, cu sediul în străinătate.

Două tinere de 13 și 15 ani au dispărut din centrul de plasament, iar una a fost găsită la câteva ore după ce populația a fost alarmată. Era prin Uricani unde a fost zărită de un localnic, care a sunat la 112, iar miercuri seară, o altă fetiță de 15 ani a fost și ea dată dispărută și în urmărire națională.
Primarul din Uricani spune, însă, că acei copii sunt bine îngrijiți acolo și nu își explică cum de s-a întâmplat asta, dar recunoaște că situația este gestionată de reprezentanții unui ONG, care acum au ajuns în acest impas. „Este vorba despre un ONG, care este finanțat, în mare parte, de niște oameni cu bani din Insulele Feroe. Ei merg la școală în oraș și este posibil ca astfel să ajungă în situații de genu acesta. De mai multe ori am fost acolo și sunt bine îngrijiți. Atât timp cât ei coboară în oraș, e posibil să mai plece, plus că ei au și părinți, poate merg la ei”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Potrivit primarului, la această casă familială ar fi mai puțin de 20 de copii care ar fi ținuți în condiții foarte bune, iar cei de la Direcția de Protecție a Copilului spun, la rândul lor, că nu au nicio atribuție în acest cămin.
„În subordinea DGASPC, pe raza orașului Uricani, nu există niciun centru destinat protecției copilului, de tip rezidențial. În Uricani, DGASPC are un centru destinat protecției și îngrijirii persoanelor adulte, cu dizabilități, care au împlinit 18 ani”, a spus și Geanina Ianc, director DGASPC Hunedoara.
Aceste case sunt case deschise, iar miercuri seară a fost dată în urmărire națională o a doua fetiță. Alexandra Mozeș are 15 ani și a dispărut în data 24 iunie, când a plecat voluntar. Are 1,65 m, constituție robustă, ten măsliniu, păr brunet, fără cicatrici sau alte semne. Cine o vede este rugat să sune la cea mai apropiată secție de poliție.
Diana Mitrache