Dosarul „Uricani” pe rol la Petrosani

6Inculpatii în „Dosarul Uricani” vin marti dimineatã în fata instantei de la Petrosani. Acum este posibil sã fie ales expertul judiciar cerut de avocati si noul complet de judecatã sã îi audieze pe martorii care vin la fiecare termen din celãlalt capãt al Vãii Jiului. 

Totul e posibil, gratie tertipurilor avocãtesti, iar la termenul din 21 mai, oamenii au fãcut din nou cale întoarsã. Asta pentru cã avocatii apãrãrii, tocmiti de la Bucuresti de doi dintre inculpati, nu au ajuns,pentru cã au avut o cerere de amânare, deoarece Daniel Ionascu a avut un accident de circulatie si nu s-a putut prezenta.

Atât Paula Iacob, cât si cel care o reprezintã prin substituire la Petrosani, Daniel Ionascu, au mai amânat din motive personale cercetarea, iar una din motivatii ar fi fost o interventie chirurgicalã pe care avocata a suferit-o anul trecut.

Lista cu expertii judiciari ceruti de avocati a fost trimisã de cãtre Ministerul Justitiei, dar abia la termenul de azi ar putea fi luatã în calcul. Sunt douã expertize ce trebuiesc efectuate. Una de protectie a muncii si una electromecanicã. Ministerul a trimis la Petrosani o listã cu numele tuturor expertilor din tarã, iar instanta va alege unul dintre acestea, care sã efectueze expertizele.

În acest dosar au fost audiati pânã acum doar patru martori, la termenul din luna februarie, iar de atunci procesul a tot fost amânat din diverse motive, la fiecare termen.

Cei care au rãspuns întrebãrilor au fost dintre cei care au dat ochii cu echipa formatã din cei 5 care si-au pierdut viata în explozia din februarie 2011. Fiecare ar fi trebuit sã rãmânã în minã pânã la finalizarea lucrãrilor, dar au plecat pe rând spre casã.

Patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã, iar avocatii spun cã nu acestia sunt vinovatii. Doi dintre inculpati, Dragos Aurelian Ciucã si Claudiu Lucian Butari, sunt apãrati de avocatii Paula Iacob si Daniel Ionascu.

Diana Mitrache