Dosarul „Petrila 2008” a mai suferit o amânare

Curtea de Apel Craiova a amânat, încã o datã, cauza în care sunt cercetati fostii sefi ai Minei Petrila, acuzati de moartea a 13 mineri si salvatori în douã explozii cumplite.

Fostii sefi ai minerilor de la Petrila au compãrut, din nou, în fata magistratilor de la Curtea de Apel Craiova, care judecã recursuruile formulate împotriva sentintei Tribunalului Gorj. Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecatã în aceastã etapã, si pânã acum cauza a suferit doar amânîri. La termenul trecut, magistratii au anuntat chiar cã îi vor amenda pe apãrãtorii inculpatilor dacã vor continua sã lipseascã de la termenele procesului, dar si acum au fost nevoiti sã amâne procesul pentru data de 10 mai.

Magistratii de la Curtea de Apel Craiova judecã recursul formulat împotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Gorj, Dosarul a ajuns în data de 21 ianuarie, pe rolul instantei de judecatã de la Craiova, pe unde a mai trecut, de fapt, o datã. Magistratii de aici au decis, în 11 mai 2012, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instantã care mentinuse sentintele pronuntate de Judecãtoria Târgu Jiu. Dupã rejudecare, pedepselor celor trei fosti sefi ai minei Petrila s-au redus fatã de sentinta initialã. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare, Rosu Gheorghe – fost inginer sef securitate minierã a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Stefan – seful statiei de salvare minierã tot la 4 ani închisoare.  Initial, Judecãtoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la sapte ani si sase luni de închisoare, Gheorghe Rosu a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur la sase ani si sase luni de închisoare. Cei trei sefi au fost învinovãtiti de ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si de infractiuni privind nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã din 15 noiembrie 2008 în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori. De precizat cã atât inculpatii, cât si Parchetul si rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentintei pronuntate de magistratii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

Carmen Cosman