P atru români și un spaniol au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de furt calificat, executarea de activități miniere fără permis sau licență, traficul de produse sau substanțe toxice ori contrabandă calificată, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Brad.

La termenul din acestă lună,
cei cinci suspecți au cerut magistraților schimbarea încadrării juridice a faptelor, dar solicitarea lor va trebui analizată de un alt judecător. Asta după ce Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât detaşarea judecătorului dosarului la o altă judecătorie. Inculpații au pus la cale un plan prin care credeau că se vor îmbogăți, dar totul s-a năruit în urma unui control de rutină al polițiștilor din zona Brad.
În urmă cu circa un an, indivizii au intrat într-o mină de aur închisă, situată în zona auriferă Barza de pe raza localității Crișcior, unde au avansat câteva sute de metri, pentru a găsi minereu aurifer. Au spart cu o bormașină bucăți de mineral de pe pereții minei pe care l-au mărunțit cu ciocanele și l-au pus astfel în două ranițe cântărind împreună 51 kilograme minereu. Au ieșit din mină, împreună cu sculele și cu minereul sustras, pe care le-au pus în mașină cu scopul de a se deplasa cel mai probabil acasă la inculpatul M. Ilarion, unde urmau să trateze fizic și chimic materialul în vederea separării aurului, însă au fost opriți în trafic de către organele de poliție.
Un fost angajat al Minei Barza le-a fost ghid, acesta știind modul de pătrundere în mină și cum se extrag minereurile aurifere. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este parte vătămată în dosar iar Compania Naţională A Cuprului, Aurului și Fierului ”Minvest” SA s-a constituit parte civilă.