Consorțiul care, împreună cu Universitatea din Petroșani, va califica oameni pentru eoliene, a donat 5.000 de euro pentru dotarea laboratorelor. Calificarea propriu-zisă începe din toamnă și a fost aleasă  universitatea de aici tocmai pentru că se mizează pe
specificul zonei. Este, practic, o oportunitate atât pentru tineri, cât mai ales pentru cei care se disponibilizează acum din minerit.

Aproape 1.500 de oameni pleacă de la Complexul Energetic Hunedoara și, după ce au lucrat în mină pot lucra pentru energia verde. Se caută acești oameni, iar pentru calificarea lor se fac acum demersurile necesare.
„Ei vin cu o donație de 5.000 de euro pentru această activitate de implementare a tehnologiilor verzi, pe sistemul eolienelor. După ce semnăm parteneriatul, le prezentăm modul în care am pregătit hala. Această sponsorizare este pentru a acoperi o parte din cheltuielile de instalare a unor componente a centralelor eoliene, componente ce urmează să sosească începând de luni. Este debutul unui parteneriat și urmează să demarăm cursurile pe care ni le-am propus”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Parteneriatul a fost parafat joi, 27 mai, și posibilii cursanți urmează să fie, în perioada următoare, recrutați, atenția fiind îndreptată și spre minerii și energeticienii disponibilizați.
„Îi luăm pe cei care vor să lucreze și sunt motivați, pentru că pot lucra atât în țară, cât și în străinătate, la terminarea acestor cursuri. Cei care se disponibilizează sunt oameni tineri și deschiși la reconversie profesională. Cei care se disponibilizează au o expertiză în minerit, care este una complexă. Ei trebuie să cunoască nu doar partea minieră, ci și partea electrică, ori electromecanică, sau mecanică. Atunci, această reconversie cred că le va fi foarte ușoară”, a mai spus rectorul universității, iar partenerii cu care au semnat au ținut să puncteze importanța acestui eveniment ce vine la fix:
„Asociația Română de Energie Eoliană a lansat ieri (n.r. miercuri 26 mai 2021), codul de bune practici pentru energie regenerabilă în România. Ne propunem, nu numai pe vorbe, să dezvoltăm peste 10.000 de MWatti, de energie regenerabilă în următorii ani, în România. Până în 2032 va fi nevoie de foarte multă forță de muncă și, tocmai de aceea, prin asumarea acestei investiții, considerăm formarea profesională drept unul dintre pilonii acestei tranziții energetice. De aceea, vom construi și vom pune bazele unui centru de pregătire, aici la Universitatea din Petroșani. Împreună cu Universitatea vom investi în acest centru. Aici avem sălile de curs și încercăm să facem pregătirea și pentru profesori. În același timp, din septembrie ne dorim să înceapă cursurile”, a punctat Sebastian Enache, coordonatorul proiectului de reconversie profesională al Academiei RenewAcad.
Proiectul va pregăti în următorii 2 ani 700 de persoane, dar specialiștii spun că, pe viitor, doar într-un singur an va fi nevoie de alții 700 de specialiști. „Probabil vom ajunge la 8.000 de oameni, pe care îi vom direcționa către zona de energii regenerabile. În momentul de față, energia regenerabilă în România, angajează, în mod direct, cam 5.000 de persoane și avem o capacitate instalată de 4.000 MWatti. La un simplu calcul, doar dacă se dublează capacitatea, vom mai avea nevoie de alți 5.000 de oameni până în 2030, și asta în scenariul pesimist”, a adăugat Sebastian Enache, la momentul semnării acordului. Vestea bună este că investițiile nu vor mai fi doar în Dobrogea, unde sunt acum parcurile eoliene. Cei ce fac acum reconversie, spun că vor fi în toată țara și ne-au motivat și de ce au ales Valea Jiului. „Peste 2.300 de MWatti, vor fi produși de la Modova Nouă, până în Arad, inclusiv Hunedoara și partea de Vest a țării. Eu spun că acest centru va putea pregăti toate persoanele. Mai avem un centru în Constanța, care, anual, pregătește peste 3.000 de persoane și vrem să furnizăm forță de muncă calificată de aici. În Valea Jiului sunt profesioniști care au avut mulți angajați, pregătiți în zona tehnică, similar cu industria noastră”, a conchs Sebastian Enache, coordonatorul proiectului de reconversie profesională al Academiei RenewAcad.
Cursurile durează între 3 și 6 luni și specialiștii spun că acesta este momentul oportun pentru a începe pregătirea.
Diana Mitrache