Fundația Orange a anunțat lista celor mai bune 10 materiale educaționale digitale, premiate cu echipamente digitale performante în valoare de peste 8500 de euro, la cea de-a cincea ediție a concursului #Digitaliada. La categoria Proiectare didactică, câștigători sunt doi profesori din județul Hunedoara.
La categoria proiectelor didactice pentru învățământul primar, premiul a mers la Didina Botgros, profesor învățător la Școala Gimnazială „Sf. Varvara” din Aninoasa, Hunedoara, care a câștigat pentru a treia oară la concursul #Digitaliada, la diferite categorii. Proiectul de anul acesta, Lecții interactive, a cuprinde o serie de forme variate de activități și fișe interactive de lucru pentru elevi din clasele I și a II-a. Premiul constă într-un telefon smart, în valoare de aprovimativ 800 de euro.
„Chiar și acum, în prag de pensionare, sunt deschisă noilor provocări, doresc să mă perfecționez în mod constant și pun accent pe interesele și nevoile elevilor mei mai presus de orice. Sunt expert Microsoft, Ambasador Îndreptar Digital, Expert RED în cadrul proiectul CRED și sunt pasionată de folosirea tehnologiei în procesul de predare-învățare. Sunt pasionată de a face lucruri inovatoare, prin care să le insuflu elevilor mei dorința și curiozitatea de a studia și cerceta, de a afla lucruri noi despre știință și tehnologie, despre lumea înconjurătoare”, susține Didina Botgros.
Premiul pentru categoria Proiectare didactică pentru învățământ gimnazial a mers către Dan Matei, profesor de georgrafie la Școala Gimnazială Pui din Hunedoara. Materialul său, Evenimente astronomice, este o lecție de geografie pentru clasa a V-a, pentru care a folosit o aplicație care permite computerului să funcționeze ca un telescop virtual. Premiul constă într-un telefon smart, în valoare de aproximativ 800 de euro.
„De 20 de ani și un pic predau Istorie și Geografie la școli din mediul rural. În prezent, sunt directorul Școlii Gimnaziale Pui, jud. Hunedoara. În acest context pandemic, cu predare online, am fost nevoit să mă reorientez către practici noi de predare prin care să asigur continuitatea învățării. Astfel, am participat la o serie de webinarii derulate de Fundația Orange prin programul Digitaliada, pentru a reuși să creez conținut digital adaptat nevoilor propriilor elevi”, spune Dan Matei.
Peste 200 de materiale digitale au fost înscrise pe site-ul www.digitaliada.ro în decursul celor trei luni de concurs, iar 10 dintre ele au fost desemnate câștigătoare ale acestei ediții. Toate proiectele înscrise au fost validate de experți educaționali, iar materialele finaliste au fost evaluate de juriul competiției, dar și de o comisie a elevilor, care a a acordat premiul de popularitate.
„Materialele educaționale disponibile gratuit în platforma Digitaliada au fost de mare folos în anul acesta de pandemie în care școala s-a desfășurat mai mult online. În Digitaliada, încurajăm prin concurs crearea de materiale digitale educaționale pentru că resursele deschise disponibile în limba română sunt încă foarte limitate din păcate”, a declarat Amalia Fodor, director al Fundației Orange.
Juriul #Digitaliada din acest an a fost compus din Radu Gologan, Profesor Doctor la Facultatea de Științe Aplicate a Universității Politehnica din București, Olivia Vereha, co-fondator Code4Romania, Cristian China-Birta, antreprenor online, Dragoș Iliescu, Profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și Amalia Fodor, Director al Fundației Orange.
Limba și literatura română, matematica, geografia, chimia și educația muzicală au fost printre materiile din rândul cărora au ieșit anul acesta proiectele câștigătoare, la cele 6 categorii de concurs: Aplicații, Conținut video, Proiectare didactică, Alte materiale educaționale, Categoria Elevi 14-17 ani și Categoria Popularitate – premiu acordat de elevi.
În cadrul fiecărei categorii, a fost premiat câte un material pentru învățământul primar și unul pentru învățământul gimnazial.
Proiectele câștigătoare sunt disponibile în secțiunea Materiale Premiate. Toate materialele înscrise pe www.digitaliada.ro sunt gratuite și pot fi folosite de toți profesorii, elevii și părinții în căutare de resurse educaționale digitale.