Pãrintele anesteziei din România, doctorul George Litarczek, devine cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Si medicul specialist ortoped Banacu Mihail devine cetãtean de onoare. Numele a doi medici de renume se leagã de municipiul Petrosani, iar autoritãtile locale le conferã cea mai înaltã distinctie.

Pãrintele anesteziei, profesorul George Litarczek

A fãcut într-o viatã cât nu pot face altii în 10. Medicul anestezist a fost deschizãtor de drumuri, un pionier, al anesteziei românesti.  El a fost cel care a introdus în sistemul medical din România metode medicale moderne, folosite si astãzi în spitale. Doctorul George Litarczek a activat si la Spitalul de Urgentã din Petrosani. Tara noastrã a dat comunitãtii, dar si lumii întregi oameni de mare valoare, care, prin munca si pasiunea lor au contribuit enorm la dezvoltarea unor domenii de activitate. printre acesti oameni deosebit de valorosi se numãrã si doctorul George Litarczek. “S-a nãscut la Boston, în statul Massachussetts, la 22 decembrie 1925, unde tatãl sãu, dr. Gheorghe Litarczek fãcea o specializare medicalã înlesnitã de o bursã Rockefeler, familia întorcându-se în România în anul 1927. A absolvit liceul Spiru Haret în anul 1944 si între anii 1944 si 1950 a urmat cursurile Universitãtii de Medicinã si Farmacie Carol Davila din Bucuresti. Cu doi pãrinti medici si cu dorinta de a deveni el însusi unul, George Litarczek si-a început foarte devreme drumul. Ca medic anestezist la spitalele Coltea si Fundeni, unde a fost unul dintre membrii unei generatii de aur, colaborator si prieten cu multi pionieri si deschizãtori de drumuri, dr. Litarczek a contribuit la majoritatea noilor metode introduse în practicã: laboratorul clinic modern, cateterismul cardiac, dializa extrarenalã, chirurgia cardiacã, chirurgia de transplant si tehnicile neinvazive”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Doctorul George Litarczek este primul medic anestezist din România. Se poate spune cã familia Litarczek a fãcut pionierat în România, în diverse domenii si în decursul a trei generatii: bunicul, Carol, a fost creatorul primei centrale electrice din Oltenia; tatãl, medic nutritionist, alãturi de mama, histolog, au fãcut si cercetare; fiul, George, a fost întemeietorul scolii medicale românesti de anestezie. “Pânã în anul 1951, în România nu existau medici anestezisti, asa cum nu existau multi nici în lume. Primul curs de specializare în anestezie pentru medici a fost initiat de Ministerul Sãnãtãtii în 1951 si la acel curs tânãrul chirurg George Litarczek a demonstrat altor câtiva chirurgi voluntari noile tehnici de anestezie. De-a lungul carierei sale, s-a axat atât pe probleme de clinicã legate de introducerea metodelor anesteziei moderne si a noilor substante  care au apãrut în mod continuu pe toatã perioada activitãtii sale, cât si pe anumite aspecte ale cercetãrii fundamentale în specialitate. Cercetarea sa clinicã s-a concretizat în peste 300 de lucrãri comunicate, din care peste 240 publicate în reviste de specialitate (peste 30 în strãinãtate). De asemenea, este membru al unor societãti medicale de renume, precum Societatea Germanã de Anestezie si Medicinã Intensivã DGAI (din 1957) si membru de onoare al acesteia din 1997, membru fondator al Societãtii Românie de Anestezie si Terapie Intensivã (SRATI) din 1974, membru al Academiei Oamenilor de Stiintã, dar si a altor societãti medicale”, aratã biografia medicului anestezist George Litarczek. Pentru toatã activitatea sa medicalã si stiintificã, edilii de la Petrosani au decis sã îl propunã drept cetãtean de onoare.  “Doctorul Litarczek este unul dintre acele exemple în care un om devine sinonim cu sfera lui de activitate, în care împlinirile lui profesionale modeleazã si slefuiesc omul, în care el a fost pionier, performer, mentor si învãtãtor. George Litarczek este omul-monument al anesteziei si terapiei intensive din România, este pãrintele anesteziei românesti. Având în vedere performantele profesionale deosebite, pusã în slujba ajutorãrii tuturor cetãtenilor, atât din tarã, cât si din municipiul Petrosani, dar si pentru calitãtile sale morale, propun ca d-lui doctor George Litarczek sã-i fie conferit titlul de “Cetãtean de Onoare” al municipiului Petrosani”, mai spune primarul municipiului Petrosani.

Profesorul Litarczek a fost fascinat de frumusetile Vãii Jiului. A venit într-o excursie si s-a reîntors mereu. “Eu am ajuns în Valea Jiului nu ieri sau alaltãieri. O cunosc. Am fost pentru prima datã în 1965, cu Trabantul si am venit pe Valea Jiului si nu era soseaua asfaltatã. Era neasfaltatã si m-am dus sus la fosta Cabanã Parâng si am pus cortul lângã cabanã si am stat 3 zile. Am vrut sã mergem în Parângul Mare, dar nu am mai apucat. Am mai fost în Valea Jiului prin 1967-1968 si mi-a plãcut zona. Apoi am avut niste elevi, cu doctorul Csontos la Lupeni si doctorul Samoilã, aici în Petrosani, care a fost primul anestezist al Petrosaniului. Cu ocazia evenimentelor din anul 1977 (grevele minerilor –n.r.) s-au luat niste mãsuri de sustinere a Vãii Jiului printre care a fost sã îi facã medic primar pe cei doi. Au dat primariatul cu mine, dupã care s-au simtit obligati sã mã invite aici. (…) Pe urmã mã invitau la simpozioane”, a spus profesorul George Litarczek, pentru Cronica Vãii Jiului. În editiile viitoare veti afla detalii despre viata pãrintelui anesteziei în România, profesorul George Litarczek.

Medicul ortoped Banacu Mihail

…va deveni cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Cu o carierã de zeci de ani, acesta a contribuit la sistemul medical din Petrosani. “Printre oamenii deosebiti care au practicat medicina, si în municipiul nostru, este domnul dr. Mihail Banacu. De admirat este faptul cã, în lunga sa carierã în acest domeniu, în special într-o specializare grea, care necesitã oasiune si studiu constant, si anume ortopedia si traumatologia, domnul doctor a rãmas sã profeseze în municipiul nostru, la Spitalul de Uregntã Petrosani, aproape 22 de ani, ajutând astfel oamenii din Valea Jiului sã beneficieze de servicii medicale de înaltã calitate. Absolvent al Facultãtii de Medicinã UMF Cluj, în anul 1960, îsi începe cariera de doctor la dispensarul medical Geoagiu, în anul 1962, iar în anul 1963 vine la spitalul municipal Petrosani, unde este pe rând, medic secundar chirurgie, medic secundar ortopedie (1964-1966), medic specialitate ortopedie – sef compartiment (1966-1978), sef sectie ortopedie (1978-1885), iar din anul 1985 pânã în anul 2006 este medic primar ortopedie – sef de sectie la Spitalul Judetean Vâlcea. Din anul 2006 pânã în prezent este medic la Clinica Rapitest Vâlcea. astfel, pentru întreaga sa activitate, pusã în slujba ajutorãrii cetãtenilor, atât din municipiul Petrosani, cât si din tarã, dar si pentru calitãtile sale morale, propun cã domnului dr. Banacu Mihail sã-i fie conferit titlul de “Cetãtean de Onoare al municipiului Petrosani”, mai spune primarul municipiului Petrosani. De-a lungul anilor, medicul Banacu Mihai, a urmat numeroase cursuri în domeniul ortopediei, specializându-se constant în aceastã ramurã. De asemenea, ca recunoastere a muncii sale, domnul doctor a primit urmãtoarele distinctii: Ordinul Meritul Sanitar clasa a II-a – 1984 si ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler – 2004.

Monika BACIU