[ Doi foști mineri au de plată 25.000 de lei pentru calomnii în comentarii la ziar ]

D oi foști angajați ai Complexului Energetic Hunedoara, la una dintre minele de aici, au acum de plată 25.000 de lei (plus cheltuieli de judecată), pentru că au adus prejudicii morale unui fost director de mină.

Cei doi au postat comentarii la un articol din cotidianul Cronica Văii Jiului, în care făceau referiri, voit defăimătoare, la adresa rudelor unui fost director de mină, iar acesta i-a acționat în judecată, în solidar cu ziarul nostru.
Procesul s-a derulat la Judecătoria din Petroșani, iar cei doi, dintre care unul – fost lider de sindicat, au fost identificați după IP-urile dispozitivelor de pe care au făcut comentariile.
Instanța de la Petroșani a decis că fostului director i-a fost încălcat „dreptul la demnitate”, „dreptul la propria imagine”, „drepturi ale personalității”, pentru că, așa cum se arată în comunicarea civilă primită de ziar, „orice persoană are dreptul la viață, sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții sale private, precum și la alte limite de exercitare a acestor drepturi, prevăzute de art 75. Limite, din Codul Civil”.
Cei doi trebuie să plătească acum daune morale, care sunt defapt despăgubirile cerute de cel care i-a acționat în inatanță, în valoare de 25.000 de lei, deoarece „pârâții, prin modul excesiv și nerezonabil de exercitare a limbajului, contrar bunei credințe, au transformat dreptul legitim la exprimare recunoscut de lege, în abuz de drept, ce se constituie într-o faptă ilicită”.
Din acest motiv ziarul Cronica Văii Jiului a oprit posibilitatea de a mai posta comentarii, on-line, pe site-ul www.cronicavj.ro, fiind parte în acest proces, alături de cei doi pârâți. Aceștia, au crezut de cuviință să folosească spațiul de comentarii pentru a susține lucruri defăimătoare la adresa unui fost director și, mai ales, la adresa rudelor, respectiv a copiilor acestuia. Condamnarea lor a venit chiar dacă cei doi au folosit ID-uri false, crezând că astfel pot deveni anonimi.
Cu privire la Cronica Văii Jiului, instanța a decis că „nu s-a făcut dovada care ar fi fapta ilicită și culpa acesteia”. Sentința nu este definitivă.
În concluzie, atenție la ce comentați și cum în spațiul virtual!
Diana Mitrache