Abia s-au unit în cadrul Complexului Energetic Hunedoara si deja se vorbeste despre desprinderea energeticienilor de mineri. Vãzutã din fiecare tabãrã, aceastã problemã are implicatii diferite, dar, si unii si altii recunosc cã nu pot lucra fãrã sã se implice reciproc.
Complexul Energetic Hunedoara a luat nastere în 1 noiembrie 2012, zi fatidicã, dacã tinem cont de conotatia ei religioasã, când Divizia Minierã a fuzionat cu cele douã termocentrale de la Mintia si Paroseni. Acum, cã lucrurile nu au evoluat deloc bine si, chiar dacã au vândut energie, ambele pãrti au avut de pierdut, din cauza situatiei grave în care se aflã cel mai mare angajator al judetului Hunedoara, iar acum si-au pus problema divizãrii. Minerii, însã, nu concep sã se despartã de energeticieni. „Despãrtirea de termocentrale înseamnã moartea amândurora, dar probabil cã în timpi diferiti. Noi suntem fãcuti sã lucrãm unii cu ceilalti. Mintia are un risc maxim sã fie opritã. Termocentrala de la Paroseni, cu toatã investitia de sute de milioane de euro, trebuie sã îsi plãteascã împrumuturile si va fi extrem de greu sã suporte costurile sau sã devinã rentabilã pe piatã si ambele sunt construite sã functioneze pe cãrbunele din Valea Jiului. Cine le va retehnologiza? Deci CEH trebuie sã rãmânã asa cum este”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Pe de altã parte, însã, energeticienii spun cã despãrtirea este beneficã si ar fi în avantaj, pentru urmãtoarele 6 luni. „Noi depindem de mineritul din Valea Jiului si invers. Fãrã noi nu mai vorbim de minerit în Vale si invers la fel. Si noi, dacã luãm cãrbune de import pentru cine mai livrãm agent termic dacã toti vor pleca din Valea Jiului, dacã se închid minele? La noi, de cel putin 2 ani, prin studii economice, fãcute chiar de Federatia Energetica, s-a ajuns la concluzia cã o separare a activitãtii este beneficã si aici vorbim despre separarea în energeticieni si mineri. Energeticienii sã functioneze pe un sistem de rezervã tertiarã lentã, pe care îl avem si acum si mineritul pe un program de ajutor de stat, iar atunci Giga Caloria s-o primim cu 50 de lei, cum primim de la SNÎMVJ, ca sã putem intra pe piatã, altfel nu mai putem discuta de continuarea activitãtii. Este greu si pentru mineri si energeticieni”, a spus si Mihai Lorint, lider sindical Termocentrala Paroseni. Energeticienii cred cã le va fi mai bine dacã se separã si asteaptã un pret bun ca sã vândã pe piata zilei de mâine, iar ca recomandare, le cere minerilor sã plece la Bruxelles ca sã acceseze ajutor de stat si pentru mãcar douã dintre cele 4 unitãti considerate viabile.
Diana Mitrache