Discutii la CEH si SNIM pe tema Legii Resmeritã

Senatorul Cristian Resmeritã s-a aflat în Valea Jiului unde a vrut sã discute cu cei care vor pune în aplicare Legea Resmeritã.
În fapt, la sediul Complexului Energetic Hunedoara s-au aflat atât reprezentantii  sindicatelor, cât si cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, ori de la Societatea de închideri de Mine si, desigur, cei ai Casei de Pensii Hunedoara.
Discutiile, spun cei care au participat, au vizat modul în care va fi aplicatã concret legea recent promulgatã de presedintele României si care a gost gânditã de sindicate si sustinutã de Cristian Resmeritã.
„Dupã cum stiti Legea 135/2019, Legea Resmerita, a fost promulgatã de presedintele României. Datoritã  acestui fapt, astãzi (nr.ieri) la sediul CEH am avut o întâlnire cu directorii de la CEH si SNIM, cu sindicatele si cei de la Casa de Pensii pentru ca, aceasta lege sa se poatã aplica fãrã niciun fel de timp de asteptare. Eu, in calitate de initiator si cei care beneficiazã ne-am înteles ce pasi avem de fãcut pentru ca totul sa decurgã lin, astfel încât oamenii sa nu mai fie nevoiti sa astepte luni de zile pentru a intra in drepturi”, a declarat senatorul Cristian Resmeritã.
Legea initiatã de senatorul PSD Cristian Resmeritã si adoptatã, recent, de Parlamentul României, creazã cadrul legislativ necesar pentru ca angajatii din sectorul minier sã poatã beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar iesirii la pensie, de la 20 de ani, la 15 ani, în conditiile în care exploatãrile miniere se închid ca urmare a întelegerii dintre statul român si Comisia Europeanã.
Toti angajatii vor putea iesi la pensie  beneficiind de pensie normalã, pe Legea 155, fãrã penalizare, cumulând 45 de ani – vârsta minimã si 15 ani – stagiul de cotizare complet. Aceastã lege se modificã dupã zeci de ani, iar impactul financiar va fi de câteva milioane de lei pe lunã, în momentul în care toti vor beneficia de aceste prevederi.
Decizia de a ajuta aceastîã categorie socialã, spune senatorul  Resmeritã, a venit în urma discutiilor cu  sindicatele si dupã ce s-a stabilit cã activitatea minierã trebuie restrânsã si, ulterior, închisã, în urma protocoalelor din comunitatea europeanã, iar cele mai afectate erau femeile, care, dupã  45 de ani nu puteau sã îsi mai gãseascã usor de lucru, dar acum sunt  concediate, cã minele se închid.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Discutii la CEH si SNIM pe tema Legii Resmeritã

 • 17 iulie 2019 la 20:25
  Permalink

  dezavantajul: pensia va fii mica
  avantajul: poti sa te angajezi in alta parte chiar in strainatate

 • 17 iulie 2019 la 20:33
  Permalink

  ce vb de femei? cei de la suprafata, majoritatea femei sunt incadrate in gr.3 de munca,,,, pentru ei nu este nimic in aceasta lege,,,,despre ce vorbim in articol? legea se refera la cei care au minim 50% procent de subteran,,, restul in somaj,,, si la afine pana la varsta de 65 de ani,,,,,,

Comentariile sunt închise.