Prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely, si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, au participat la un seminar de dezvoltare durabilã în regiunea de vest.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilã din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat astãzi, 22 noiembrie 2017, Seminarul Regional “Împreunã pentru dezvoltarea durabilã”. Evenimentul a avut loc în Regiunea 5 – Vest, în Timisoara, la Palatul Administrativ, Sala Revolutiei si face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care departamentul si-a propus sã le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni ale României. Prefectul judetului Hunedoara, Fabius Tiberiu KISZELY si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Flaviu BOBORA, au reprezentat judetul la Seminarul Regional “Împreunã pentru dezvoltarea durabilã”, eveniment desfãsurat la Timisoara.
“Actiunea a fost conceputã pentru a dezbate revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabilã a României din 2008. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilã al Secretariatului General al Guvernului si a fost prezidat de coordonatorul acestuia, Consilierul de Stat László Borbély. La dezbatere au participat principalii actori implicati în implementarea Strategiei (institutii guvernamentale, autoritãti locale si judetene, ONG-uri, mediu academic, mediu de afaceri). Anul 2017 este emblematic pentru viitorul României, întrucât se începe revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabilã a României, practic stabilirea cadrului institutional pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030, ce are în vedere adoptarea unui document care sã adapteze schimbarea de paradigmã la nivel global, în domeniul dezvoltãrii durabile. La dezbaterea de la Timisoara au fost prezentate obiectivele de dezvoltare durabilã pentru eradicareasãrãciei extreme, combaterea inegalitãtilor, a injustitiei si protejarea planetei pânã în anul 2030”, aratã o informare a Prefecturii Hunedoara.
László Borbély, consilier de stat si coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilã, sustine cã aceastã initiativã este vitalã.
,,Fãrã ajutorul tuturor segmentelor societãtii, fãrã o institutionalizare si la nivel local al implementãrii Agendei 2030, nu vom putea atinge masa criticã necesarã pentru a face o schimbare durabilã. Revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabilã este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importantã care va face diferenta. Este o perioadã foarte importantã pentru România, deoarece, privind implementarea Agendei 2030, ne-am angajat sã prezentãm Raportul National Voluntar din iulie 2018. În 2019, România va detine Presedentia Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global si la nivelul Uniunii Europene, pentru cã atunci se va finaliza un raport si un document de referintã privind implementarea Agndei 2030. Prioritatea României va fi legatã de dezvoltarea durabilã si implementarea Agendei 2030,  acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înfiintat acest departament’’ – a mai declarat László Borbély, Consilier de Stat si Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilã.
Monika BACIU