Bucãti dintr-un cal mort, cel mai probabil de epuizare, stau împrãstiate de mai bine de o sãptãmânã fix pe pârtia de schi din Parâng. La câtiva pasi de statia de îmbarcare de la baza telescaunului vechi, la capâtul de jos al pârtiei B, situatia este cutremurãtoare si peisajul pare desprins din filmele de groazã. Bucãti din lesul mâncat de sãlbãticiuni, al unui cal care a murit recent, stau împrãstiate pe zeci de metri. Capul a fost ros de sãlbãticiuni, picioarele si copitele stau rãsfirate câtiva metri mai încolo, iar din burta animalului de tractiune nu a mai rãmas nimic.

1-1

Câtiva metri mai încolo, într-un cotet improvizat si învelit într-un banner electoral din pre-campanie, al unui candidat din Valea Jiului, stã un alt cal si priveste afarã. El a scãpat, deocamdatã, însã, întreg peisajul, la care se adaugã zeci de busteni adusi la baza pârtiei, este creat de tapinarii care muncesc aici de ceva vreme. Acestia încarcã lemnul într-o masinã, fãrã sã observe ce se petrece în jurul lor. E week-end, iar faptul cã toate astea se petrec la adãpostul pãdurii, atât cât a mai arãmas din ea, le dã curaj tapinarilor. Cei din zonã vorbesc cã ar fi vorba despre o exploatare forestierã a cãrui proprietar este din Petrila, dar nimeni nu a putut sã ofere date, concret. Asta pentru cã, la Ocolul Silvic e greu sã obtii informatii ce par clasificate.

Tapinarilor, însã, nu le pasã de nimic si nimic nu pare mai dezolant decât ceea ce se întâmplã în acest loc, o pârtie de schi, dintr-o statiune de munte cu pretentii de statiune turisticã.

Si ca sã fie si mai trist, dupã ce cã pãdurea care mãrginea pârtia – una dintre cele mai lungi din România, devine în curând istorie, fiind rãritã cu fiecare zi, tapinarii au cãrat copacii pe mijlocul spatiului destinat schiului. Ploile din aceastã varã au sãpat un mic pârâu, iar tapinarii l-au folosit în ultimele luni ca sã tragã prin albia lui copacii tãiati, fix pe mijlocul pârtiei si acum santul are o adâncime considerabilã, locul pãrând ca arat. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu le-a atras atentia, desi, este putin probabil ca tapinarii sã nu fi fost observati pânã acum. Aceastã specie de oameni, însã, pare a fi protejatã de întreaga comunitate si, chiar dacã suntem printre primii în tarã la raportarea ilegalitãtilor din pãduri, acest loc pare cã nu a fost vãzut de nimeni pânã acum. Pãdurea dispare încet, pentru cã proprietarii ei poate cã au dreptul sã o taie si adeverintele necesare, iar Garda de Mediu asteaptã, ca de obicei, sesizãri în scris.

1-2

Autoritãtile habar nu au, iar pentru telescaun nu se pot tãia copacii

Toate se petrec la poalele Parângului, fãrã stirea autoritãtilor din Petrosani, care habar nu aveau, la finele sãptãmânii trecute, despre ceea ce se petrece pe pârtia lor de schi. „Noi nu stim nimic. Vom verifica!”, a declarat un oficial din Primãria Petrosani. Mai mult, pãdurea care ar trebui tãiatã ca sã facã loc instalatiei de schi nu are avize. Romsilva a formulat mai multe obiectiuni la raportul de expertizã topograficã întocmit pentru terenul din Parâng, iar trei dintre ele au fost admise de instanta Curtii de Apel Alba Iulia, care judecã litigiul dintre Primãria Petrosani si Romsilva. Sunt sase ani de procese si doi ani au trecut de la decizia de rejudecare a cauzei, pentru cã Primãria Municipiului Petrosani si Romsilva nu au reusit sã ajungã la un acord în ceea ce priveste terenul din Parâng pe unde ar urma sã treacã un nou telescaun, în proiectul de dezvoltare a statiunii montane. La ultimul termen, în octombrie, instanta a decis sã mai cearã date suplimentare: “Se comunicã expertului numit în cauzã, un exemplar al obiectiunilor formulate de pârâtã cu privire la lucrarea de expertizã topograficã efectuatã în cauzã, cu mentiunea de a se pronunta în mod explicit asupra acestora prin efectuarea unui supliment la lucrarea de expertizã”, a dispus Curtea de Apel.

Actiunea în instantã a pornit dupã ce reprezentantii Romsilva au refuzat sã renunte la suprafata de aproximativ 43 de hectare de teren pe care ar fi urmat sã fie realizatã o instalatie de transport pe cablu, respectiv un nou telescaun.

1-3

Indolentã maximã

Dezastrul de acum, însã, nu este vãzut de nimeni, iar tapinarii îsi epuizeazã caii pânã mor. Dovadã stã lesul de pe pârtia B din Parâng, dar si distrugerea acesteia, care va necesita o nouã reamenajare, dacã autoritãtile locale doresc ca în acest sezon, care începe în câteva zile, sã se mai schieze, iar turistii sã ajungã si în Parâng.

Strigãtor la cer este modul în care exploatatorii forestieri fac totul sã parã firesc si noi  i-am surpins când încãrcau o masinã cu lemn, fãrã ca cineva sã se sinchiseascã de scena absolut oripilantã din jurul lor.  Cerem public Ocolului Silvic Petrosani, Gãrzii de Mediu, Politiei si autoritãtilor din Primãria Petrosani sã se implice si sã stabileascã exact ce s-a petrecut în acest loc.

Diana Mitrache