[ Deva, Orăștie și Petrila, în top 100 din cauza îmbolnăvriilor cu COVID-19 ]

G rupul de Comunicare Strategică a publicat noua listă cu localităţile cu incidenţă ridicată. Potrivit documentului, mai multe localități din județ se află între primele 100 din țară cu incidență ridicată. Municipiul Deva ocupă poziția 68, la nivel național, cu o incidență de 10.23 la mia de locuitori. Municipiul Orăștie, cu incidența de 9,9 la mia de locuitori se situează pe poziția 72 la nivel național. Orașul Petrila este pe locul 79 cu o incidență de 9,6 la mia de locuitori.
Certificatul verde COVID-19 este necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice şi private, concerte, spectacole, piscine. Accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate şi celor trecute prin boală, în baza certificatului verde.
În magazinele esenţiale – alimentare sau farmacii – va fi permis accesul şi nevaccinaţilor, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari. În cazul copiilor cu vârsta sub cea de la care este autorizată vaccinarea, aceştia pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi. Circulaţia persoanelor nevaccinate şi netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgenţe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. Potrivit ultimei actualizări, incidența a în județul Hunedoara la 8,11 la mia de locuitori. În ultimele 14 zile sunt active 3630 de cazuri de coronavirus.
Monika BACIU