Minerit

Derogare pentru conformarea termocentralelor la cerintele de mediu

România va cere derogare de la Comisia Europeanã pentru ca termocentralele sã se conformeze la cerintele de mediu.  Doru Visan, secretarul de stat în Ministerul Energiei a declarat cã statul român va cere Comisiei Europene prelungirea din 2021 pânã în 2024 a termenului pânã la care termocentralele pe cãrbune se pot conforma noilor cerinte europene de mediu.
„Comisia Europeanã a adoptat noile BAT-uri (best available techniques – cele mai bune tehnici disponibile n.r) privind limitele de noxe care sunt mult mai restrictive. Conform noilor cerinte, este nevoie de un complex de mãsuri, atât tehnice, cât si la nivel investitional. Tehnic înseamnã mãsuri primare, înseamnã opriri de grupuri energetice, care pentru termocentralele din Oltenia ar fi de minimum sase luni, si atunci trebuie fãcutã o esalonare, un grafic de oprire pe fiecare capacitate, corelat cu asigurarea operãrii celorlalte grupuri privind siguranta sistemului energetic, respectiv asigurarea cash-flow-lui pentru companie”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la Thermal Energy Forum. La nivel ministerial se întocmesc niste rapoarte care sã arate care este necesarul financiar pentru conformarea termocentralelor la cerintele de mediu.
„Investitional, aceasta înseamnã un efort foarte mare si am demarat achizitia unui studiu care sã ne dea aceste dimensiuni. Am cerut Ministerului Mediului si Ministerului de Externe sã ne ducem sã cerem o derogare, o prelungire din 2021 pânã în 2024 ca sã ne conformãm”, a adãugat Visan.
Ministrul nu cere derogãri
În urmã cu o sãptãmânã, ministrul Energiei a declarat pentru Agerpres cã nu va cere derogãri de la Comisia Europeanã, ci îsi va impune punctul de vedere.
„Eu nu cer derogãri. Eu nu mã duc la Comisia Europeanã sã cer derogãri. Eu mã duc si spun: ãsta e planul meu si asta pot eu sã fac, asta nu înseamnã derogare, asta înseamnã cã mã duc cu niste studii, documentat, si spun asta pot sã fac. Pe mine mã deranjeazã cã toatã lumea are senzatia cã mergem la Comisia Europeanã si ne rugãm de ei. Nu, nu! Suntem membri în Uniunea Europeanã cu aceleasi drepturi pe care le are toatã lumea si membri rationali si, cum sã vã spun, responsabili. Nu suntem asa, acolo, de formã si de umpluturã”, a afirmat ministrul.
Cele mai mari probleme sunt la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara. termocentrala de la Mintia se aflã în proces cu Garda de Mediu, care în anul 2015 a dispus suspendarea activitãtii tocmai pentru neconformarea la cerintele de mediu. Procesul a fost pierdut de CEH, la prima instantã de judecatã.
Monika BACIU

4 comentarii la „Derogare pentru conformarea termocentralelor la cerintele de mediu

  • Termocentrala Paroseni este modernizata de japonezi iar in August va indeplini toate cerintele de Mediu si Termocentrala Mintia are un grup modernizat si trebuie sa inceapa lucrarile de Mediu .

  • mai bine sa ceara deschiderea de noi mine si angajari masive de tineri

  • Foarte buna observatia. Se lucreaza de ceva timp la asta.

Comentariile sunt închise.