Deputatul PSD din vestul Vãii Jiului, Cristian Resmeritã, vrea ca toti cabanierii din Straja sã fie instruiti cum sã intervinã la stingerea unor incendii izbucnite în statiune. În plus, în statiunea turisticã ar urma sã functioneze si un post de pompieri.

Intentia este aproape de a se concretiza, iar la Lupeni a fost adusã Garda de Interevtie de la Uricani aflatã în subordinea Detasamentului de Pompieri Petrosani, care ar urma sã actioneze mai eficient în vestul regiunii. Resmeritã, sustine cã doreste sã înfiinteze punct de pompieri din Straja, pentru a preveni si controla incendiile din zonã, iar la interventiile din statiune vor lua parte si pompierii din serviciul voluntar de urgentã, înfiintat în aprilie 2013 si format din 30 de voluntari, dotati cu echipamente necesare interventiei dar si o masinã 4×4.

Ultimul dezastru- patru cabane mistuite

3-1Cabanele din statiunea municipiului Lupeni sunt construite în majoritatea cazurilor una lângã alta. Astfel, la un incendiu riscul de extindere a focului este ridicat. În februarie 2012 când a avut loc unltimul eveniment, patru cabane au fost fãcute scrum, Focul a  izbucnit la una dintre ele din cauza unui cos de fum defect, înainte de miezul noptii, si a fost observat de turisti si cabanieri. Din cauza drumului înzãpezit, pompierii militari din Petrosani si Uricani nu au reusit sã urce cu toate autospecialele pânã în statiune, iar militarii au mai întâmpinat o problemã: în statiune nu existã nici un hidrant. Pentru a stinge focul care ameninta si alte cabane, 50 de pompieri militari, salvamontistii dar si cabanieri, au muncit ore în sir.

Necesar si în Parâng

În urmã cu trei ani de zile, pompierii militari din Petrosani au fãcut o simulare de incendiu si în statiunea Parâng, unde situatia este asemãnãtoare cu cea din Straja. Existã însã o deosebire, în Parâng cabanele sunt distantate iar un incendiu care sã se extindã rapid la mai multe constructii este mai putin probabil decât în statiunea din muntii Vâlcan. Raportul salvatorilor aratã cã si în Parâng este nevoie de un punct specializat pentru interventie la incendii. Totodatã, în urma aplicatiei pompierii au descoperit si sursele de apã pe care le-ar putea utiliza în caz de nevoie, însã acestea nu acoperã statiunea în întregime. În plus, postul de pompieri în statiune care sã asigure permanenta este necesar dat fiind faptul cã în statiune se poate urca pe timp de iarnã doar  cu telescaunul. Astfel pompierii, pânã sã ajungã la locul incendiului au de mers cu instalatia circa 25 de minute.

3-2

Maximilian Gânju