Deputatul PSD Natalia Intotero i-a cerut Maiei Sandu ca Guvernul de la Moldova să respecte Mitropolia Basarabiei

D eputatul PSD Natalia Intotero, președintele Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, i-a cerut președintelui Moldovei, Maia Sandu în timpul vizitei în România, în cadrul unei întâlniri unde au luat parte mai mulți parlamentari PSD, respectarea de către guvernul moldovean a unui statut legal și nediscriminatoriu față de Mitropolia Basarabiei.

”Guvernul moldovean trebuie să acorde statut legal și nediscriminatoriu, dar și un sediu adecvat, Mitropoliei Basarabiei, reactivată după declararea independenței Republicii Moldova în 1991 ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române și aflată în subordinea Patriarhiei Române, dar ale cărei drepturi au fost reconfirmate și prin hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din decembrie 2001 de condamnare a guvernului de la Chișinău din acea perioadă pentru tratament discriminatoriu și încălcarea libertății religioase. Să nu uităm prigoana din perioada sovietică și nici proprietățile bisericii ortodoxe române confiscate de regimul sovietic, ceea ce în mod normal ar necesita un proces corect democratic și european de retrocedare.”, a mai spus Natalia Intotero.
Deputatul Natalia Intotero a mai spus că relațiile dintre România și Moldova au ca bază de temelia istoria dureroasă a celor două țări.
“Istoria noastră comună este pilonul de bază în relațiile bilaterale dintre cele două state. Nu avem dreptul să uităm istoria dureroasă care ne-a fost decisă nouă, românilor, fără ca cineva să ne ceară acordul. Și mai ales că mulți români s-au găsit după război în situația de a-și vedea familiile și teritoriul pe care trăiau rupte samavolnic de tovarășul Stalin și odiosul regim sovietic, așa încât și astăzi sunt destui conaționali care știu de existența unei părți a familiei lor fie în Republica Moldova de azi, fie la Cernăuți sau în Herța, în Ucraina, fără a avea însă nici măcar în prezent posibilitatea de a cunoaște aceste părți ale
familiilor lor. Însă, îndrăznesc să spun că împărtășim și același viitor. Un viitor
pro-european și democratic, în care valorile de unitate și egalitate au întâietate”, a conchis deputatul Natalia Intotero.