Depozit mistuit de flãcãri, la Lupeni

6Un depozit cu materiale textile de la fosta fabricã Vâscoza de la Lupeni, care apartine unui investitor turc, a ars în noaptea de duminicã spre luni, în urma unui incendiu. Pompierii s-au luptat cu flãcãrile si fumul gros mai bine de 10 ore.

Apelul la 112 care anunta incendiul de la fosta fabricã Vâscoza, în prezent fabricã de textile, a venit duminicã în jurul orei 22.30. În prima fazã, acolo s-au deplasat doar pompierii din cadrul Gãrzii de Interventie Uricani, însã ulterior, a fost nevoie de sprijinul colegilor de la Petrosani si Paroseni.“Interventia a fost foarte dificilã datoritã suprafetei foarte mari pe care se întinde aceastã fabricã. Din fericire a ars doar o încãpere în care erau depozitate produse finite, de circa 600 de mp. Am fost solicitati intens datoritã fumului foarte dens, ceea ce ne-a fãcut la un moment dat sã schimbãm chiar si efectivele ”, ne-a declarat Rãzvan Stancu, loctiitor cmd. Detasamentul de Pompieri Petrosani.

Interventie de zece ore

În conditii extreme, pompierii s-au luptat aproape 10 ore cu focul si cu fumul greu, înecãcios, pentru delimitarea incediului. “Încã nu am ajuns la focar. Mai mult de trei metri nu se poate avansa pentru cã este temperatura foarte ridicatã, pur si simplu ia foc carnea de pe tine”, povestea un pompier în timpul interventiei.

Cel mai greu pentru pompieri a fost sã ajungã la locul de unde a izbucnit focul.  Datoritã lor, pagubele au fost minore în comparatie cu dezastrul care se putea întâmpla.

“Pagubele au fost neînsemnate în comparatie cu ceea ce am salvat. Nu pot sã estimez ca si valoare, dar dacã au ars numai 600 de mp din 25.000, eu zic cã am salvat destule materiale ”, a mai precizat Rãzvan Stancu.

Foc izbucnit din cauza unei tigãri

6-1Si, luni dimineatã, în jurul orei 8.00, dupã finalizarea interventiei,  s-a stabilit si cauza probabilã a incendiului. Focul s-a aprins datoritã fumatului în locuri nepermise, adicã din cauza unei tigari care nu a fost stinsã cum trebuia si mai ales unde nu trebuia.

Conducerea I.S.U. Hunedoara a dispus efectuarea unui control la societatea cu pricina, iar inspectorii de prevenire au constatat cã aceasta nu era dotatã cu un sistem operativ de observare si anuntare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment, motiv pentru care administratorul a primit o sanctiune contraventionalã în valoare de 2.500 lei.

Luiza Andronache