Deponeul de la Bârcea, poveste fãrã sfârsit

Deponeul ecologic de la Bârcea Mare nu este operational nici în momentul de fatã. Contestatiile repetate au blocat desemnarea operatorului care urmeazã sã ridice deseurile din judetul Hunedoara si sã le transporte la Bârcea, astfel cã operatiunea “gunoiul” a fost întârziatã si s-au cãutat solutii de compromis.

Vicepremierul României, Sevil Shhaideh, a declarat cã prioritatea ministerului Dezvoltãrii este ca judetul Hunedoara sã nu returneze zecile de milioane de euro Comisiei Europene.

“Cu privire la SMID-ul din judetul Hunedoara, din punctul nostru al finantatorului, am asigurat toate mãsurile ca acest proiect sã nu returneze cãtre Comisia Europeanã si sã devinã functional. Am avut discutii cu autoritatea de management, am primit si propunerile pentru solutionarea exactã a situatiei. Noi încercãm sã solutionãm problema colectãrii deseurilor de pe teritoriul judetului Hunedoara. achizitia va merge cu procedurile sale, fie cu CNSC sau alte instante de judecatã. Pe noi ne intereseazã ca cetãtenii sã nu sufere cã cineva se ceartã cu cineva si rãmân deseurile pe stradã. Am încercat sã gãsim solutii ca acest deponeu, pânã la solutionarea licitatiilor, pânã la exista un operator desemnat prin procedurã acest deponeu sã functioneze pentru ca populatia sã nu aibã de suferit”,  a declarat Sevil Shhaideh, vicepremierul României.

Autoritãtile judetene au trei optiuni pentru operationalizarea deponeului. “Procedura de achizitie publicã îsi urmeazã cursul, partea de deponeu are trei variante de solutionare, fie un serviciu propriu temporar, fie un operator temporar, fie un deponeu temporar. Rãmâne la optiunea CJH si a autoritãtilor locale sã aleagã astfe încât sã fie si rapidã si economicã”,  a mai subliniat sursa citatã. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora a spus cã în cel mult douã luni de zile, deponeul ecologic de la Bârcea ar trebui sã fie operational. „Problema asta m-a preocupat din iunie anul trecut si este cel mai grav lucru. La momentul acesta, este rezolvatã problema SMID pasul I, deponeul de la Bârcea. Sunt niste etape, sunt niste douã luni, trebuie sã vorbim cu oamenii care vor lucra acolo. Dacã se respectã toate procedurile deponeul va functiona în cel mult douã luni, cât mai repede posibil”,  a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH. Peste 50 de milioane de euro a investit Consiliul Judetean Hunedoara pentru crearea unui sistem de management al deseurilor menajere (SMID).

Monika BACIU