Declin alarmant, posibilã pierdere a unui investitor ce asigura peste 1000 locuri de muncã în Valea Jiului

Restrângere de activitate galopantã la fima care confectioneazã huse auto pentru companiile constructoare de masini – SC AUTOCOM AMICII SRL Lupeni. Sãptãmânal, uneori chiar zilnic, apar liste scurte cu salariati care vor rãmâne fãrã loc de muncã. Nu este vorba de concediere colectivã, ci de o formã mai elegantã formulatã de lege – reorganizare. Tesiunea printre salariati si frica rãmânerii fãrã loc de muncã sunt la cote maxime.

Autocom Amicii GLC Lupeni, firma care confectioneazã huse auto pentru companii constructoare de masini, a crescut gradual din anul 2001, când a început cu câtiva angajati, în 2011avea putin peste 600 de angajati, pânã în anul 2014 când rapoartele financiare indicau un numãr de 1.168 de angajati. Lucrurile mergeau bine, contractele cu fabricantii de masini erau ferme, iar multumiti erau si salariatii si angajatorii.

Dar în luna noiembrie 2015 s-a iscat ”scandalul Volkswagen”, lucru care a dus la sistarea unor contracte pe componente auto pe acest segment. De atunci a început declinul, investitorul italian, restrângându-si activitatea gradual, de la un numãr mediu de angajati de 649 de anul 2015, în acest an, 2016, s-a ajuns la 460, iar plecãrile personalului continuã în ritm alarmant, în limita legii evitându-se concedierea colectivã.

Printre salariati existã tensiune, incertitudine, teama pierderii locului de muncã, pentru cã în ultima perioadã, sãptãmânal, uneori chiar zilnic, apar liste scurte cu persoanele care, din varii motive, vor pãrãsi întreprinderea. Oficial, nimeni nu poate da informatii  despre viitorul societãtii fãrã acordul investitorului italian, dar surse din interior sustin cã încet-încet acesta îsi va lichida afacerea din Valea Jiului, desi intentiile nu pot fi identificate exact. Asta pentru cã Societatea Autocom Amicii GLS Lupeni a fãcut niste schimbãri de nume, intrând chiar în insolventã.

În aprilie 2016, supervizor.ro scria “O pardosealã declanseazã insolventa la o firmã de confectii cu peste 1000 de angajati. Înfiintatã în anul 2001 sub numele AUTOCOM AMICII GLC SRL si rebotezatã recent, CONFEZIONI ANDREA ROMÂNIA SRL Lupeni (CUI: 13908032) este o firmã deosebit de importantã pentru un judet ca Hunedoara, asigurând peste 1.000 de locuri de muncã în industria confectiilor.

1-1

Desi activeazã în industria usoarã, desi are o cifrã de afaceri de peste 127 milioane lei (în 2014), societatea cu capital integral italian a intrat în insolventã la cererea unei firme de constructii, pentru o datorie de numai 212.146,77 lei. Mai exact, LINDEC ROMÂNIA SRL (CUI: 9887195) a executat o pardosealã de beton la sediul debitoarei, dar a încasat doar o parte din bani, AUTOCOM AMICII GLC SRL refuzând sã achite suma de 212.146,77 lei, “solicitând mai multe remedieri si lucrãri suplimentare, recunoscând apoi executarea lucrãrii, dar oferind sã plãteascã numai suma de 43.689,90 lei fãrã TVA”, dupã cum se precizeazã în documentatia depusã la Dosarul 5114/97/2015.

Cererea depusã de LINDEC ROMÂNIA SRL pe 21 decembrie 2015 a fost admisã de judecãtorul sindic Ioan DRÃGAN de la Tribunalul Hunedoara pe 3 martie 2016, datã la care a fost deschisã procedura generalã a insolventei împotriva debitoarei CONFEZIONI ANDREA ROMÂNIA SRL. Interesant este faptul cã firma si-a schimbat numele în ianuarie 2016, desi rezervarea noului nume fusese fãcutã încã de pe 16 octombrie 2015. CONFEZIONI ANDREA ROMÂNIA SRL Lupeni – societate administratã de românca Leonora FILEP (42 de ani) si detinutã de compania italianã CONFEZIONI ANDREA ITALIA SRL si de italianul Bruno TAVELLI (76 de ani) – a atacat sentinta de deschidere a insolventei cu apel, dar încã nu a fost stabilit un prim termen de judecatã pentru acesta – conform supervizor.ro, din aprilie 2016.

Cel mai probabil, investitorul italian va pãrãsi Valea Jiului, iar alti investitori ale cãror firme sã absoarbã 1000 de angajati nu se întrezãreste pentru cã în Vale  conditiile nu sunt prietenoase mediului de afaceri, iar forta de muncã bine calificatã a luat calea pribegiei prin Europa si restul lumii.

Ileana Firtulescu

4 comentarii la „Declin alarmant, posibilã pierdere a unui investitor ce asigura peste 1000 locuri de muncã în Valea Jiului

 • 15 noiembrie 2016 la 20:59
  Permalink

  Se inchide mineritul , pleaca si din putini investitori . Valea jiului = Valea FOAMETEI !

 • 15 noiembrie 2016 la 22:58
  Permalink

  Doamna Firtulescu, adev?ratul motiv al restrângerii activit??ii acestei societ??i ?i al posibilei sale defiintari, nu este declinul industriei auto din Europa ci mutarea treptata a capacit??ilor de produc?ie în zone cu salarii mai mici, adic? în Serbia ?i în Republica Moldova. Aceste doua fabrici au fost puse pe picioare de persoane din conducerea firmei din Lupeni, la ordinul patronului italian.

 • 16 noiembrie 2016 la 16:41
  Permalink

  cum cere si romanul un salariu decent cum pleaca investitorii….dar ce vor sa le muncim degeaba?

 • 17 noiembrie 2016 la 19:36
  Permalink

  PRIMARII DIN ZONA VAII JIULUI NU SUNT INTERESATI DE LOCURI DE MUNCA ,.,.NU AM VAZUT SA SE FI IMPLICAT VREUN PRIMAR PENTRU A ACAPARA INVESTITORI ;:;:;:TOTUSI SA RETINETI CACI CONFECTIA A ADUS VALUTA IN ACEASTA TARA ASA CUM ESTE SALARIU MINIM PE ECONOMIE.,,.DAR NICI PE POLITICIENI NU-I INTERESEAZA DE ACESTA RAMURA A CONFECTIILOR UNDE SE LUCREAZA PE BANI PUTINI :;ORE MULTE SI NUMAI LUCRU DE EXPORT ,.,.HAINE SI HUSE DE MASINI .,,OARE DE CE ACEASTA RAMURA ESTE ASA DE PUTIN APRECIATA SI ASA DE RAU PLATITA IN ROMANIA ,.,CAND NE LAUDAM CACI SUNTEM TARA EUROPEANA ;:IN EUROPA SALARIILE SUNT IN CONFECTIE DE 1200EURO ,.,.CAND AJUNGEM VARSTA DE PENSIONARE NI SE ACORDA O PENSIE SOCIALA ;:;:;:NOI CONFECTIA CARE AM ADUS VALUTA IN TARA ,.,.,.POATE CINEVA SA MA LAMUREASCA.,,.

Comentariile sunt închise.