În rãcoarea Pesterii  Bolii, Petrosani, la spectacolul de duminicã, 26 iunie, Trupa Arhaic a trezit simtãminte si constiinte prin muzica sa fiind îndelung aplaudatã, lucru ce a fãcut-o sã revinã pe scenã de câteva ori.

Muzica Trupei Arhaic este o stare de spirit puternic contagioasã în aceste zile când românului pare sã-i fugã glia de sub picioare… Cei trei componenti ai formatiei, Nicolae Dobos – voce, blockflote, fluier irlandez, caval, duduk, Sorin Mircea Preda – voce, si chitarã si Alex Antonescu – percutie, se doresc a fi „o ceatã de haiduci”, în opinci si cusme dacice, dar care aduc în spectacol sensibilitatea, romantismul, dar si trãiri  de care spectatorului îi e atât de dor pentru cã le-a cam pierdut în vâltoarea vietii…

Duminicã, la Pestera Bolii Petrosani, spectacolul Trupei Arhaic, în organizarea custodelui Asociatia PetroAqua Petrosani,  a fost electrizant ridicând spectatorii în picioare, spectatori care au cântat, au apludat îndelung, fluxul de energii fiind aproape palpabil. „Voi muri bolnav de-o stea”, „Decât sã mã cãciulesc/Mai bine sã haiducesc”, cu „Sãrutã-mã chiar dacã-n vis mã vinzi”, „Cum se rupe ciocârlia-n glie”, sau „rupe-mã cu dintii tâlhãreste”, „Când auzi de chin si vai/Pune seile pe cai/Sã cântãm în vechiul grai”, au fost doar câteva  dintre versurile melodiilor care au rãsunat în Pestera Bolii.

„Concertul a declansat, în multe momente, energii aproape adormite, dar si constiint! Un maramuresan, un vâlcean si un teleormãnean, îmbracati în costume nationale, sã ne cânte atât de frumos si avântat de Ziua Drapelului National, Treceti Batalioane Române Carpatii, într-o pesterã încãrcatã de istorie, este o trãire pe care nu o uiti usor! Avem nevoie,mãcar din când în când, de asemenea,,vibratii” de identitate la traditiile si istoria acestui neam”-  a declarat Ovidiu Rizopol, vicepresedintele PetroAqua Petrosani.

În timpul spectacolului au fost si douã autocare cu turisti care au vizitat pestera si au zãbovit în fata scenei, iar presedintele Asociatiei PetroAqua, Imre Suhanek, vicepresedintele Ovidiu Rizopol si responsabilul imagine-promovare Ionel Serb, împreunã cu alti membri ai Asociatiei s-au îngrijit ca totul sã decurgã impecabil. Am gãsit Pestera Bolii cu îmbunãtãtiri multiple, amenajãri extinse si cu lumini care o pun si mai mult în valoare.

„Am reusit sã facem în continuare lucrãri de amenajare aici, la Pestera Bolii, si fireste, va continua seria de manifestãri si spectacole în cadrul inedit al pesterii. Asteptãm în continuare turisti, pentru cã au ce vedea”- a spus Imre Szuhanek, presedinte Asoaciatia Petro Aqua. Spectatorii au plecat cu totii de la spectacolul Trupei Arhaic cu un sentiment de bine, de plinãtate si suflet împãcat, ca de la Bisericã…

Ileana Firtulescu
Foto: Ionel Serb