Debransãri în “Sãrãcie”

Aproape jumãtate din populatia celui mai sãrac cartier al municipiului Petrosani, Sasa, a rãmas fãrã apã potabilã din cauza datoriilor foarte mari înregistrate cãtre operatorul de apã si canal, ApaServ Valea Jiului SA.

Facturi de sute sau chiar de mii de lei  neachiatte si bransamente ilegale. Asta au descoperit echipele ApaServ Valea Jiului SA care au fost joi dimineata în cartierul Sasa din Petrosani într-o nouã actiune de debransare a rãu-platnicilor. “Am fãcut citiri de apometre, identificarea rãu – platnicilor, identificarea  bransamentelor ilegale, actiuni care conduc la recuperarea creantelor. În procent de aproximatiov 30% oamenii au înteles si încheie angajament de platã, care nu au înteles si refuzã plata si sã discute cu noi am trecut la debransarea de la serviciul efectuat de noi. Avem 22 de familii, care au o restantã de aproximativ 29.000 de lei”, a declarat Cristian Ionicã, sef Departament Productie la ApaServ Valea Jiului SA.

Prea sãraci ca sã plãteascã

1-1În total, în cartierul Sasa sunt 54 de abonati, majoritatea oameni sãraci, fãrã nicio sursã de venit sau cu pensii atât de mici încât, spun ei, nu le ajung sã plãteascã si utilitãtile. “Am 300 de lei pensie si o grãmadã de boli. Nu are cine sã mã ajute, cã nu am pe nimeni cu mine în casã, în afarã de o pisicã si un câine.  Numai medicamentele mã costã 200 de lei, cã am cu inima, am paralizie, tensiune mare, diabet”, a spus o localnicã de 76 de ani. Din fericire, femeia nu a rãmas fãrã apã, pentru cã avea o datorie de circa 80 de lei, din care 30 de lei a achitat pe loc. Altii, în schimb, nu au fost al fel de norocosi, pentru cã facturile neachitate se cifrau la sute sau chiar mii de lei, iar altii au fost prinsi cu bransamemnte ilegale, care le asigurau apa potabilã desi figurau ca debransati. Cei mai multi localnici din Sasa spun cã i-ar ajuta dacã ar primi ajutor de la Primãrie, sub formã de subventie pentru apa potabilã, însã pentru unii acest lucru este imposibil, pentru cã nu au acte de proprietate pe terenurile unde locuiesc.

Actiunile de acest fel vor continua în toatã Valea Jiului, astfel încât operatorul de apã si canal sã îsi poatã recupera creantele.

Carmen Cosman

1-2

1-3