De Ziua Națională a Muntelui, Poarta de intrare în masivul Retezat ecologizată de voluntari

Ziua Națională a Muntelui a fost sărbătorită, astăzi, printr-o ampla acțiune de ecologizare în comuna Sălașu de Sus, poartă de intrare în masivul Retezat.

Cei peste 100 de voluntari (elevi de la Sălașu de Sus si Hațeg, reprezentanți ai comunității locale, ai agenților economici de pe raza comunei, salvatori montani, angajați ai Parcului Național Retezat) au strâns zeci de saci de deșeuri din punctele vulnerabile ale comunei: Poiana cu narcise, Cetatea Malaiesti, viaduct Ohaba ori din proximitatea drumurilor comunale și județene. Acțiunea de ecologizare a vizat și traseul Via Transilvanica, precum și zona Cârnic-Pietrele.
Campania de ecologizare și conștientizare a importanței zonei montane a fost organizată de Comitetul de Masiv Retezat, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Sălașu de Sus, Centrul Hațeg al Agenției Naționale a Zonei Montane și Asociația de Turism Retezat, cu sprijinul ADI Deșeuri și Supercom.
Consiliul Județean Hunedoara a fost reprezentat la eveniment de vicepreședintele Ion Bădin. Din partea Agenției Naționale a Zonei Montane a fost prezent directorul adjunct Gheorghe Hîrlav.
Ediția din acest a campaniei, derulată la nivel național, are ca slogan „Munții contează! Păstrează munții curați!”.
La nivel internațional, anul 2022 a fost proclamat drept „Anul internațional al Dezvoltării Durabile a Munților” de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.