De sub tevile de termoficare, in adapostul oferit de primaria Lupeni

Si-au facut casa sub tevile de termoficare, fiindca acolo a fost cald toata iarna. De spalat s-a spalat si ea, dar si cei trei copii, cu apa fierbinte ce se prelingea prin tevile crapate, iar de mancat au gasit ori prin gunoaie, ori prin munca pe la unul si pe la altul, zi de zi. Este povestea Garofitei Mihoc, din Lupeni, care a trecut peste iarna crunta, alaturi de cele trei fetite ale ei – de sase, patru si un an si sapte luni – intr-un adapost incropit din placaje sub tevile de termoficare.

In urma cu jumatate de an aveau o casa a lor, insa, intr-o noapte, locuinta aflata intr-unul din cartierele sarace ale Lupeniului, Stefan, a fost mistuita de flacari, iar Garofita, impreuna cu tatal ei si cei trei copii au plecat in cautarea unui adapost. Ne marturiseste ca a fost norocoasa.

”Noi am avut noroc cu tevile astea calde, ca nu au acoperit nimic pe ele. Am luat pungi, plastic, placaje, ce am gasit pe la groapa de gunoi si le-am adus aici. Am mai luat de pe la unul si altul haine si ne-am facut o casuta. Am incercat sa rezistam cum putem si important este ca a fost cald si este cald. Fetele inteleg, asta este situatia, nu suntem bogati, ca altii”, povesteste Garofita Mihoc.

De trait traieste din alocatia copiilor, care duce cu putin peste 250 de lei, insa spune ca se descurca. ”Mai am o sora care ma mai ajuta din cand in cand, care imi mai aduce de mancare, tata pleaca la fier vechi, la carbuni, mai duce gunoiul la cate cineva si mai incaseaza cate un ban. Nu este chiar asa de rau, mai rau era daca dormeam in frig. Acum mi-e frica de sobolani, ca aici e cald si vin si am stat toata noaptea langa fete sa nu le muste. Dar nu avem unde sa ne ducem si cui sa cerem ajutorul. Cine credeti ca ne baga pe noi in seama?”, se intreaba mama fetelor.

Garofita, la 28 de ani, nu stie sa scrie, nu stie sa citeasca si considera ca nici cele trei minuni ale ei, brunete cu ochii albastri, nu au nevoie de carte: ”Nu pot sa le dau la scoala, la gradinita, ca uitati in ce hal traim. Nu le primeste acolo, ca nu am bani de caiete, de carti, de haine si nici nu pot sa le spal in fiecare zi. Am fost si la doctor cu ele, ca sunt bolnave si doctorita m-a dat afara, nu a vrut nici sa le consulte, a zis ca ii este scarba”.

Fetita cea mai mare, de sase ani, ne priveste mirata, chiar suparata ca i-am invadat Universul. Deseneaza pe o coala de hartie si ne spune ca ea ar vrea sa mearga la gradinita, dar ”nu are mama bani”. Privirea ei albastra, prea matura pentru varsta pe care o are, se umple de lacrimi si nu poti sa nu te intrebi de ce soarta este atat de cruda cu fiinte atat de mici, de nevinovate.

Insa de ieri, cele trei fete si mama lor au sansa unei vieti mai bune. Oficialii Primariei Lupeni, anuntati de noi cu privire la acest caz, s-au pus pe treaba pentru a rezolva problema.

”Noi nu stiam de acest caz si ma bucur ca ne-ati spus. Ieri am trimis acolo un angajat, care le-a adus la primarie, le-am vazut, am facut toate formalitatile pentru a le ajuta, iar fetele, impreuna cu mama lor, au fost internate in spital. Ele sunt bolnave si acum se afla sub tratament, iar cand le vom externa, vor merge la Centrul Maternal din Hunedoara. Am luat legatura si cu Protectia Copilului si cei de acolo se vor ocupa si de mama si de cele trei fete. Speram sa le fie cat mai bine si ne bucuram ca acei copii se pot bucura de hrana destula, hainute si locuri curate, civilizate”, a declarat Gabriel Lungu, administratorul public al municipiului Lupeni.

Anamaria NEDELCOFF