De luni, medicii de familie pot face vaccinul împotriva cancerului

D e luni, săptămâna viitoare, aproape 2.000 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin vor fi distribuite la medicii de familie din Hunedoara.

Vaccinul poate fi administrat
tinerilor și specialiștii spun că este
eficient, în condițiile în care România ocupă locul II în lume în cazul incidenței acestei boli, denumită ucigașul tăcut.
Cancerul de col uterin – produs de HPV – este denumit al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân.
România ocupă locul 2 în topul incidenței cancerului de col uterin dintre țările europene și tot locul 2 în topul mortalității cauzate de cancerul cervical, dintre țările europene. Așa că
cererea pentru vaccin este mare, iar medicii de
familie primesc dozele pe care pacienții lor le-au cerut. „Începem să îl livrăm de luni încolo spre medicii de familie. Am primit 1940 de doze cotre HPV, iar 1.300 de doze vor rămâne după ce vor vaccina medicii pacienți care s-au înscris. Sunt solicitări și chiar am avut o restanță, pentru că din iunie nu am mai primit. Acum, din fericire, am primit toată cantitatea necesară, care a fost solicitată și vom rămne cu cele 1300”, a declarat dr Delia Bâda,
director DSP Hunedoara.
Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeș Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%.
Vaccinul se administrează în mai multe doze, în funcție de vârstă:
Fetelor sub 15 ani: 2 doze la distanță de minim 6 luni de la prima. Iar fetelor peste 15 ani, vaccinul se administrează în 3 doze (inclusiv la persoanele cu
sistem imunitar slăbit). Doza 2 trebuie administrată la cel puțin 1 lună de la prima doză, iar doza 3 la cel puțin 3 luni după doza 2. Este important să fie administrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.
Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauza că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus.
Diana Mitrache