În 10 școli din Hunedoara, încă de la începutul acestei săptămâni, școala se desfășoară după scenariul roșu, adică toți elevii stau acasă. Doar că, pentru asta e nevoie de dispozitive de pe care copiii să intre on-line cu dascălii și, desigur, de o conexiune la internet. Câți au de pe ce lucra și cum se descurcă, ne spun chiar cei direct interesați.

În această săptămână, cursurile se desfășoară on –line la Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, la câteva clase din Baia de Criș, ori la Vețel, în comuna Dobra, dar și Școala primară și grădinița din Nălaț ale Liceului Teoretic „I.C. Brătianu” Hațeg, la Hărău, la clasa „A doua șansă” -nivel primar și secundar inferior de la Liceul Teoretic” Mircea Eliade” din Lupeni și în 6 clase ale Școlii Gimnaziale „I.D.Sîrbu” din Petrila.
Primarul din Petrila, însă, a avut de gând să cumpere tablete. A discutat cu părinții și profesorii și a constatat că, atunci când li s-a precizat că trebuie să răspundă de integritatea lor, au renunțat.
„Am observat că nu sunt atât de interesați copiii și părinții. Asta, pentru că tabletele au un sistem de comodat, adică nu sunt date gratuit. Fiecare elev care primește o tabletă, are și responsabilitatea de a o întreține, adică ea are o valoare și este dată copilului printr-un contract de comodat. Și vreau să spun că, în condițiile în care, la început, numai la Liceul Constantin Brâncuși avea solicitare pentru 1.000 de tablete, în momentul în care li s-a explicat părinților că vor trebui înapoiate în siguranță, mai avem doar puțin peste 30 de solicitări”, a spus Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
Așa că tabletele promise de Guvern nu au mare trecere și fiecare se descurcă cum poate la școala on-line. Și unii chiar s-au descurcat exemplar. Este cazul celor de la Salvați Copiii, care le-au dat dispozitive fiecărui copil.
„Toți copiii beneficiari ai programelor noastre, respectiv 160, au tablete, asigurate de Salvați Copiii România. Și, după începerea anului școlar, fiecare copil a venit și i-am arătat cum să folosească tableta. În fiecare vineri îi chemăm să le verificăm și pot să spun că le îngrijesc. Beneficiarii noștri au toți tablete, dar problema este că cei mai mulți locuiesc în blocurile turn din 8 Martie și stau 2, 3 copii într-o singură cameră, simultan, fiecare cu lecția lui. Aici e singura problemă”, a spus Daniela Mariciuc, pedagog social la Salvați Copiii Petrila.
Guvernul României a promis că va cumpăra 250.000 de tablete pentru copiii care nu au dispozitive pentru școala on-line, valoarea achiziției fiind de 126 de milioane de lei. Doar că primarii sunt cei care au făcut sondajele în școli și acum constată că nu toată lumea dorește un astfel de dispozitiv.

Diana Mitrache