Sistemul de economisire-creditare al caselor de ajutor reciproc este accesat mai ales de cei cu venituri mici si mijlocii, sistem care este în continuã expansiune. Încet, încet CAR-urile îsi recâstigã locul avut înainte de 1989.

 “Nu este o formã de împrumut pentru cei care au nevoie de finantare, ci pentru cei care vor sã trãiascã prudent si cumpãtat. Creditul de consum de la bãnci este cel care îl sãrãceste pe român”- Ilie Serbãnescu, analist economic.

În ideea de a veni în sprijinul membrilor care locuiesc în Petrosani si pentru cei care vor dori sã facã parte dintr-un CAR cu adevãrat al pensionarilor, dar nu numai, unde vor fi tratati cu demnitate si respectul cuvenit vârstei si activitãtii depuse, Casa de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din Petrila, afiliatã la  Federatia Nationalã a CARP-urilor, Federatia „Omenia”, a deschis un punct de lucru în Petrosani: str. Horea, bl. 3, ap. 23. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Petrila, care are peste 3.300 de membri, si-a deschis în urmã cu mai bine de douã sãptãmâni aceastã filialã la Petrosani ca urmare a cererilor membrilor care locuiesc în municipiu. Scopul initial a fost de a-i scuti pe oameni de drumuri. Dar ideea s-a dovedit a fi în sprijinul si altor doritori de ajutorare si împrumuturi avantajoase.

De la deschiderea Filialei Petrosani a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Petrila, petrosãnenii s-au înscris devenind membrii, iar multi, foarte multi s-au interesat de conditii si modalitãti de ajutorare, dar si de transfer. În cazul transferurilor oamenii au vrut sã stie dacã le este recunoscutã vechimea/stagiul de cotizare la alte CAR-uri si mai ales dacã ajutoarele de deces si cele de sãnãtate – operatii chirurgicale, proteze dentare, ochelari etc. – se vor acorda ca oricãrui membru cu state vechi.

1-1”Dacã vor sã se transfere, le este recunoscutã vechimea avutã pentru acordarea urmasilor ajutorul de deces. Dupã Conferinta Confederatiei ”Omenia”, care a avut loc sãptãmâna trecutã la Sinaia, în principiu s-a cãzut de acord cu aceastã recunostere, pentru cã pânã la urmã este vorba de o institutie care functioneazã dupã principiul de ajutorare socialã. La noua filialã de la Petrosani, deja am avut cereri de împrumut de la membri nostri care

locuiesc acolo, plus noi înscrieri” – a declarat presedintele CARP Petrila/Petrosani.

Analistul economic Ilie Serbãnescu îsi aminteste cã sistemul CAR era extrem de dezvoltat înainte de 1989, când CEC, singura bancã de pe piata româneascã, nu acorda împrumuturi decât pentru cumpãrarea de locuinte. Dar CAR-uri “primitive” au apãrut în România încã din 1722, când, la Resita, s-a înfiintat “lada frãteascã” – Bruderlade. Primele asociatii de credit din România au apãrut în a doua jumãtate a secolului al XIX-lea, adoptând sistemele germane Raiffeisen si Schulze-Delizsch.

“Nu este o formã de împrumut pentru cei care au nevoie de finantare, ci pentru cei care vor sã trãiascã prudent si cumpãtat. Creditul de consum de la bãnci este cel care îl sãrãceste pe român”, mai spune Ilie Serbãnescu.

Se estimeazã cã în România existã circa 2.000.000 de membri CAR.

Ileana Firtulescu