În Apuseni, în comuna hunedoreană Ribița, îl întâlnim pe Răzvan Supuran, singurul meșteșugar de carte din zonă. Din mâna lui, ies lucruri minunate. Un parlamentar hunedorean ne face cunoștință cu acest iscusit în ale hârtiei. Răzvan a renunțat la aglomerația din oraș și s-a mutat la sat pentru a-și urma pasiunea.

”Răzvan este mult mai mult decât un protector al naturii și un artist al hârtiei: în fiecare zi, el contribuie la salvarea planetei, în toate felurile în care poate face asta. În toți anii săi de activitate, el a reciclat 125 de tone de hârtie (adică 2.500 de copaci) și a
plantat 500 de milioane de flori. Pentru luna martie a acestui an, lucrează deja mărțișoarele din hârtie plantabilă (detalii pe atelieruldecarte.ro). Scopul proiectului este ca în martie 2022 să fie plantate cât mai multe astfel de mărțișoare, fiecare purtând semințe ce vor naște copaci. Misiunea meșteșugarului de hârtie este împărtășită și de familia lui, soția și copiii, cu care Răzvan s-a mutat din București pe Valea Ribicioarei. De loc din Brad, el a studiat Filosofie la Cluj apoi a lucrat în presă, mai exact în trustul ProTV. Dar, la un moment dat, inima i-a spus că este timpul să aleagă altă cale. Și-a șlefuit cu multă dedicare pasiunea pentru obținerea hârtiei prin metode naturale; a lucrat o perioadă într-un atelier de la Muzeul Național al Țăranului Român, iar acum își plămădește proiectele de acasă. De-a lungul timpului, a experimentat crearea mai multor tipuri de hârtie: cu rugină și metal prețios, cu flori și frunze, cu mătase, hârtie caligrafică, de gravură și plantabilă”, arată parlamentarul hunedorean, Pollyana Hangan.
Într-un atelier în care Răzvan își desfășoară minuțioasa activitate se simte mirosul delicat al hârtiei care se îmbină armonios cu cel al plantelor folosite.

”Răzvan pune miracolul naturii în fiecare creație a sa: parfumul fin al fiecărei plante folosite, senzația unei atingeri organice, sentimentul comuniunii cu planeta care a oferit resursa pentru creație – toate sunt îmbinate într-o bucată de hârtie. Printr-un proiect susținut cu fonduri norvegiene în cadrul domeniului de finanțare „Inovare verde în industria din România”, meșteșugarul zărăndean a imaginat și creat serii limitate de corpuri de iluminat lucrate manual din hârtie reciclată (deșeuri de hârtie) și diferite inserturi. Proiectul poartă numele „Luminish”. Răzvan are în plan să acceseze și alte finanțări nerambursabile pentru a da viață altor proiecte care îmbină într-un mod atât de frumos și simplu antreprenoriatul în mediul rural cu pasiunea și creativitatea și, totodată, cu respectul pentru mediu”, mai prezintă parlamentarul hunedorean.
Potrivit descrierii, de pe atelieruldecarte.ro, povestea lui Răzvan a început atunci când avea 30 de ani și era correspondent la PROTV. Atunci și-a dat seama că meseria de jurnalist nu-l realizează sufficient și și-a transformat marea pasiune.
”Rețeta de hârtie din Atelierul de Carte îndeplinește cele 2 condiții esențiale ale unei hârtii bune: să fie foarte stabilă chimic, rezistentă în timp, și să fie foarte rezistentă mecanic: din fibra curata și de lungime cât mai mare. Pentru a continua cât mai bine meșteșugul, Răzvan a renunțat la viată urbană, comodă din București. Inclusiv la atelierul lui boem de la Muzeul National al Țăranului Român. Felul vieții lui Răzvan este mai degrabă interior, introspect sau poate singura-tic. Mai mult prezent în spirit decât exterior și normal”, arată atelieruldecarte.ro
Monika BACIU