De la încãlzirea pe gaz metan, la cea în sistem centralizat
Un consilier local de la Petrosani sustine cã varianta optimã pentru asigurarea continuitãtii termoficãrii este ca încãlzirea apartamentelor din localitate sã se realizeze în sistem centralizat. Asta ar însemna ca persoanele fizice care au centrale termice pe gaz sã renunte la acestea în favoarea termoficãrii.
“Ceea ce vã propun si ar fi fezabil ca cei în mãsurã sã hotãrascã sã se treacã de la încãlzirea pe gaz metan la încãlzirea în sistem centralizat, aici mã refer la persoanele fizice. Nu avem noi menirea sã hotãrâm cu ce sã se încãzeascã, dar poate ar trebui sã-i convocati aici împreunã si cu cei de la termoficare într-o sedintã. Toatã lumea zice cã vrea sã salveze mineritul, dar termoficarea cu ce curent dã acum poate oricând sã fie schimbatã si înlocuitã cu câteva eoliene. acã Paroseniul încãlzeste o localitate poate este mai greu sã opreascã productia, mai ales cã am rãmas singurii din toatã Valea”, sustine consilierul Mihai Barbu.
Alesii locali de la Petrosani subliniazã cã pretul agentului termic este proportional si cu numãrul de abonati.
“Îi dau dreptate colegului meu, cu cât sunt consumatori mai multi cu atât si pretul energiei termice este mai mic si retelele termice sunt încãrcate la o capacitate mai mare. Este normal sã tindem spre spital, unitati de învãtãmânt, crese si grãdinite atâta timp cât doar Petrosaniul mai este cel care preia agent termic. Tot greul este pe Petrosani si este regretabil cã celelalte administratii din Valea Jiului nu au gãsit solutii în acest sens. Gânditi-vã acum ce ar însemna ca 30.000 de apartamente sã fie racordate la energie termicã pentru termoficare sau pentru productia de cãrbune, care ar trebui sã fie extrasã”, este de pãrere Florian Bican, consilier local.
În momentul de fatã, doar municipiul Petrosani si institutiile publice din municipiul Vulcan mai beneficiazã de agent termic produs de termocentrala Paroseni.
Monika BACIU
Solutia este schimbarea retelei de termoficare in toata Valea Jiului !
dupa ce sa investit in termocentrale proprii pe gaz, primaria va platii contravaloarea lor? si inca un aspect, inainte plateai de te uscai,,,, caldura nexam,,,tevile de termoficare din bloc aveau un orificiu de 4-5 mm restul calamina depusa,,, lipsa unor cititoare de gigacalorie furnizata in apartament,, ce frumos era sa nu ai caldura dar societatea avea pretentii sa fie platita,, cu tot respectul dl. consilier afirmatiile dumneavoastra da spre utopie,,,adica spre basme,,, daca vreti sa va auziti in consilii veniti cu oferte concrete pentru realizarea acestui deziderat,,, nu vorbiti la general ci pe puncte care sa convinga populatia de avantajele termoficarii centralizate,,, nu de o impunere ca eu consilierul „cutarica” vreau sa oblig populatia sa accepte un serviciu public ca asa vrea muschi mei…trebuie gandire,,,inainte de afirmatii populiste,,, nu impunere,,,,
@ „el lider maximo”: primaria nu v-a obligat sa va debransati de la temoficare ! ; de ce ar fi atunci obligata sa va plateasca contravaloarea investitiei pt. centrala proprie pe gaz ? ; dupa cum primaria nu va obliga nici sa va (re)bransati la termoficare !!! ; atunci ?!? ; ramane la latitudinea fiecaruia sa-si aleaga sursa proprie de caldura ! ; cea pe care o considera optima din toate pdv…inclusiv dupa propriul buzunar ; dar …pt. a beneficia de confortul necesar oferit de termoficare ( si la un pret bun !)…ar fi fost necesar sa faceti si dvs ceva in acest sens ! ; adica o investitie minima intr-un bransament individual cu contorizare separata ! ; nu SC. Termoficare sau primaria v-a obligat sa platiti caldura care practic va lipsea dar teoretic o aveati ! ; pt. populatia cu bransament la comun …facturarile abuzive le faceau Asociatiile de Proprietari !!! ; adica tocmai cei care ar fi fost cei mai indreptatiti si mai in masura sa va ajute si sa va arate care ar fi fost pasii de urmat pt a putea fi taxat corect si doar pt. propriul consum ; in ceea ce priveste avantajele termoficarii centralizate …gasiti destule argumente in comentariile de la articol !