De 7 ani, terorizați de urși și despăgubiți în bătaie de joc

Î ncepând cu anul 2016, o familie din Petroșani a fost, an de an, terorizată de urși. Ultima dată, în week-end-ul trecut, când 3 urși au venit și i-au omorât animalele din gospodărie. Și asta, pe Sălătruc, la un km distanță de cartierul Aeroport, un loc cu blocuri și case de locuit. Din păcate, despăgubirile au fost, de fiecare dată, ridicole.

Familia lui Rusu Mucenic a ajuns să fie pur și simplu exasperată. Copiii nu mai pot fi lăsați în curte și urșii sunt văzuți în fiecare noapte în apropeierea gospodăîriei, Asta, după ce sâmbătă o ursoaică cu doi pui, de doi ani, i-au ucis mai multe oi și un berbec selecționat foarte scump.
”Din 2016, urșii sunt aici, lângă noi și ne prădează gospodăriile în fiecare an. Autoritățile au luat măsuri care nu au fost niciodată eficiente. Foarte prost m-au despăgubit de fiecare dată. Anul trecut,
mi-a ucis ursul o scroafă și
mi-au plătit-o, de la primărie, cu 5 lei pe kg. Așa figurează la ei pe site. Când, pe toate
celelalte site-uri figurează cu 15 lei pe kg. Anul aceasta am o pagubă de 2.500 de euro, că am avut un exemplar de berbec breaz de Valea Jiului, foarte
frumos și foarte mare, pe care anul trecut am primit 60 de milioane de lei vechi și nu l-am vândut”, mi-a spus Rusu Mucenic, păgubitul din satul Sălătruc.
Din 2016 până în 2020, ursul, pe care omul apuca și să îi filmeze, i-a distrus stupina, iar apoi, a venit și i-a omorât o scroafă.
Dar, dincolo de pagubă, oamenii spun că le este efectiv frică să iasă pe drum. Animalele, care au dat de gustul sângelui, au tot venit înapoi, chiar dacă administrația locală și asociația de vânători a organizat o goană ca să alunge urșii.
„Aici a venit o ursoaică cu doi pui, mari, de vreo doi ani, care nu mai sunt pui. Ni s-a comunicat că, dacă vor reveni urșii, se vor lua măsuri. Mă tem. Nu că mă tem, suntem îngroziți. Avem copilași pe care nu îi mai pot lăsa nici în grădină. Din greșeală, dacă nu suntem atenți, ne atacă în orice moment. Că eu m-am întâlnit și duminică noaptea cu doi, pe drum. Au venit înapoi la locul faptei. Aici stau, că îndepărtarea nu este efecientă. Și eu stau la
1 km de drumul național și de oraș”, mai spune omul.
De luni de zile, și în acest an, oamenii din Petroșani primesc alerte prin care li se semnalează prezența urșilor în zona populate. Cel care era în campusul de la Universitatea din Petroșani a fost prins și relocat și oamenii din Sălătruc speră să scape și ei de cei trei urși ce revin în gospodăria în care au măcelărit mai multe oi și un berbec.
Diana Mitrache