De 15 ani, Pro Parâng adunã iubitorii muntelui

Se împlinesc 15 ani, de când, o mânã de pasionati de drumetii a gândit un proiect de promovare al turismului în muntii Parâng. S-au gândit la competitii, de varã si de iarnã, dar si la modalitãti de a atrage turistii.
Si ei au venit, au vãzut ce potential are zona noastrã si acum parcã vin si mai multi. Asta, însã, nu înseamnã cã Parângul are tot ce îi trebuie. Si tocmai despre asta au vorbit organizatorii galeide 15 ani.
„Este o actiune-eveniment la 15 ani de când a luat fiintã Asociatia Pro Parâng. Sunt 15 ani de activitãti, de greutãti si bucurii si, în acest an, am sperat ca una din directiile noastre, pe care sã ne axãm, sã fie promovarea Parângului, sã atragem tinerii spre drumetii. Am organizat concursuri, expozitii foto si evenimente legate de acestea. Ce îi mai trebuie Parângului? Cred cã nu sunt singurul care observ asta, dar, din pãcate, lipsesc dotãrile necesare iarna. Nu sunt instalatii, pârtiile, deci sunt nefolosibile, iar vara, drumul de acces este greoi. Asta, în ciuda faptului cã, de vreo doi ani, vedem foarte multi drumeti de varã, care ne-au parcurs traseele de munte”, a spus Cazimir Radvanski, presedintele Asociatiei Pro Parâng.
Parângul a rãmas în urmã si proiectele de dezvoltare nu s-au desfãsurat multumitor, însã, iubitorii de munte vin. Lor li s-au alãturat, la momentul aniversar si cei care colectioneazã insigne, pe aceastã temã.
„Aici sunt prezent, împreunã cu mai multi colegi, cu o colectie destul de bine conturatã de insigne turistice, doar pe tema montanã: florã montanã, cabane. Este una dintre primele actiuni pe care le facem cu colegii de la Pro Parâng si mã bucur În mare parte, insignele vin din exterior.  Noi avem o serie destul de bine conturatã, pe care le-am expus pe panouri, dar, din pãcate, toatã treaba s-a rupt si am rãmas la editia nr 20, la drumetii montane”, a adãugat si Tiberiu Kelemen, presedintele Asociatiei Colectionarilor de Insigne.
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi nu a putut fi prezent la acest moment aniversar, însã, a trimis salutãri celor ce promoveazã sportul si drumetiile de munte în Parâng.
„Domnul primar vã sustine foarte mult în tot ceea ce faceti si prezenta dumneavoastrã în viata Petrosaniului a adus o coloraturã deosebitã, care promoveazã natura, muntii si tot ce înseamã acest ambient. Mai mult, domnul primar apreciazã foarte mult efortul de a avea si grupe de copii, care vin sã participe la diverse concursuri si pentru asta vã multumeste”, a vorbit, în numele edilului, Eduard Wersanski, presedintele Asociatiei Pro Urbis.
Actiunea de la finele sãptãmânii trecute s-a intitulat „Prietenii muntilor”, iar organizatorii spun cã oricine este bine-venit sã ia parte la proiectele lor, ce promoveazã turismul montan, sportul de iarnã, sau de varã, la actiunile de protectie a mediului, dar si ca voluntari.
Diana Mitrache