Datoriile Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi convertite în actiuni, iar aceasta ar fi una dintre variantele pentru salvarea a mii de locuri de muncã. Firma nemteascã care a venit în Valea Jiului pentru a se interesa de Complexul Energetic Hunedoara cere ca societatea sã fie curatã. Existã o premisã prin care planul ministerului privind divizarea CEH sã pregãteascã privatizarea companiei energetice.

“Statul român va facilita un proces accelerat de evaluare a fiecãrui activ al CEH care poate fi utilizat în cadrul proiectului, si nu are datorii, obligatie sarcinã sau responsabilitate de orice naturã, inclusiv necunoscutã, care nu trebuie divulgatã, care nu a ajuns la scadentã, neacumulatã, neafirmatã, contingetnã, indirectã, conditionatã, implicitã, pentru fapta altuia, derivatã, în comun, mai multe sau în responsabilitate secundarã în vederea participãrii la formarea capitalului social al socitãtii”, se aratã în memorandumul înaintat Ministerului Energiei de cãtre firma nemteascã interesatã de prelurea CEH. Senatorul Haralambie Vochitoiu sustine cã datoriile CEH ar putea fi convertite în actiuni.

“Oamenii acestia au spus cã trebuie sã gãsim o formulã de a converti acele datorii, nu neaparat sã fie sterse. Acestea pot fi convertite în actiuni. Conditii mai bune decât în aceastã ofertã nu existã, iar revolta e una uriasã. În conditiile în care existã un investitor care vrea sã facã un parteneriat, sã aducã bani, de ce vorbesti de închideri, de distrugerea mineritului”, a subliniat senatorul Haralambie Vochitoiu.

Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila a participat, la Ministerul Energiei, la discutiile legate de Complexul Energetic Hunedoara. Acesta sustine cã orice inactiune a ministerului în privinta CEH duce la falimentarea societãtii.

“În cadrul comitetului pentru huilã faptul cã s-au prezentat date despre cele patru mine din Complex, iar cele douã mine viabile sã rãmânã cu câte un grup de la Mintia si Paroseni se dorea ca acest grup sã fie curãtat si sã fie inclus într-o nouã societate, iar acestea dureazã. Pe noi s-ar putea sã ne prindã falimentul mai repede pe toti. Vizavi de acel scenariu cu douã mine viabile si un grup de la termocentrala Paroseni si unul de la Mintia stim cã termocentrala Mintia a fost închisã printr-un proces verbal al Gãrzii de Mediu, acel proces verbal a fost contestat în instantã, s-a pierdut, s-a fãcut apel si si acesta se va pierde. Noi ne îmbãtãm cu apã rece si facem scenarii pe baza termocentralei Mintia. E clar cã va fi închisã din puntul de vedere al functionãrii de cãrbune”, a declarat Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.

Mai mult decât atât, planul ministerului privind închiderea a douã mine si mentinerea altor douã cu câte un grup de la fiecare termocentralã este greu de realizat din ajutorul de stat neconsumat de Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. “Banii neconsumati din ajutorul de stat nu ajung pentru închiderea celor douã mine considerate neviabile din cadrul CEH. Unii interpreteazã regulamentul 787, acum în anul 2016 într-un alt mod decât s-a interpretat în momentul în care s-a trecut pe program de închidere, sub forma cã regulamentul 787 nu spune clar cã pe articolul 4, pe cheltuieli exceptionale, nu are sumã limitatã ca statul român sã fie limitat în a acorda ajutor de stat pe cheltuieli exceptionale, doar pe productie si se sperã cã cei de la Comisia Europeanã vor accepta o suplimentare de sumã pe categoria cheltuieli exceptionale”, a mai spus sursa citatã.

În perioada urmãtoare, Ministerul Energiei va publica pe pagina sa de internet rapoartele grupurilor de lucru care vor sintetiza activitatea Comitetului de coordonare din perioada 12 aprilie-18 mai

Monika BACIU