Darius Câmpean: “Închiderea bruscã a minelor Lupeni si Lonea poate genera catastrofe naturale”

Comisia Europeanã cere realizarea unui nou studiu legat de minele Lupeni si Lonea care, însã sã fie realizat de o societate independentã de statul român.  Sindicalistii de la Complexul Energetic Hunedoara sustin cã au avut o întâlnire la Ministerul Energiei, iar acolo li s-a expus faptul cã europenii nu agreazã studiul realizat de INSEMEX. O societate care ar mai putea realiza astfel de studii nu mai existã în România, INSEMEX fiind singurã entitate specializatã în domeniu.  Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele sustine cã se încearcã o discreditare a celor de la INSEMEX, iar închiderea minelor Lupeni si Lonea fãrã exploatarea rezervelor deschise ar putea duce la adevãrate catastrofe.
“Se încearcã discreditarea INSEMEX-ului, iar aceastã discreditare se face cu oameni care nu au nicio legãturã cu mineritul, începând cu secretarul de stat în Ministerul Energie, Doru Visan, si terminând cu oameni din Valea Jiului care nu stiu ce înseamnã o rezervã deschisã si un risc de autoaprindere. Studiul nu trebuia sã rãspundã nici unei întrebãri a Comisiei Europene. Studiul spune clar cã o rezervã deschisã de huilã se poate închide doar dupã ce este epuizatã prin exploatare. Sperãm ca ministerul sã actioneze conform legilor si conform acestui studiu pentru cã închiderea bruscã a minelor Lupeni si Lonea poate genera catastrofe naturale”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
În întreaga Europã mai existã doar câteva firme care ar putea întocmi un asemenea raport  Însã pentru Complexul Energetic Hunedoara timpul trece în defavoarea sã.
“Nu înteleg de ce Comisia Europeanã nu ia în calcul toate închiderile care s-au fãcut, pentru cã acestea s-au realizat doar dupã exploatarea rezervelor deschise. O altã problemã este cã, din pãcate, atât la Ministerul Energiei, cât si la DG Competition nu existã oameni specializati în minerit. Acum, cei de la Comisia Europeanã vor un studiu fãcut de o entitate independentã a statului român. INSEMEX este singurul organism specializat în acest sens în România, iar alte 3-4 astfel de firme de profil mai sunt în toatã Europa. De altfel, CTE-urile fãcute la minele Lupeni, Lonea si CEH valideazã concluziile studiului realizat de INSEMEX si ar trebui ca Ministerul Energiei sã organizeze un CTE care sã dea o solutie la problemele actuale”,  a mai spus sursa citatã.
De altfel, si reprezentantii INSEMEX au precizat cã studiul este întocmit corespunzãtor, iar concluziile acestuia sunt mai mult decât elocvente.
“La momentul la care Comisia Europeanã a solicitat niste lãmuriri, studiul nici mãcar nu era finalizat, era în termenul de predare, nici mãcar nu ajunsese la Compania (Complexul Energetic Hunedoara – n.r.). Ei ne-au întrebat aspecte care sunt cuprinse în studiu, nu ne-au întrebat pe noi, ci au cerut CEH-ului. Toate aspectele sunt prevãzute în acest studiu si o sã facem, din nou, o sintezã a lor. Studiul era bine fãcut si bine întocmit”,  a declarat Artur Gãman, directorul general  al INSEMEX Petrosani.
De altfel, documentul aratã faptul cã “la încetarea activitãtii de  productie rezervele deschise trebuie sã fie epuizate”. În plus, documentul scoate în evidentã faptul cã închiderea minelor Lupeni si Lonea fãrã epuizarea rezervelor de cãrbune din capacitãtile deschise poate constitui un real pericol, dat fiind faptul cã la “EM Lupeni, a rezultat cã stratul de cãrbune este clasificat în categoria de „cãrbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, iar la perimetrul “EM Lonea a rezultat cã stratul de  cãrbune este clasificat în categoria “cãrbunilor auto inflamabili cu tendintã pronuntatã la autoaprindere”.
Monika BACIU

21 de comentarii la „Darius Câmpean: “Închiderea bruscã a minelor Lupeni si Lonea poate genera catastrofe naturale”

 • 7 noiembrie 2018 la 19:08
  Permalink

  Studi pe bani pro?tilor

 • 7 noiembrie 2018 la 19:19
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 7 noiembrie 2018 la 22:10
  Permalink

  Lonea si Lupeni se inchid anul acesta, iar Livezeni si Vulcan cel mai tarziu in 2020.

 • 7 noiembrie 2018 la 22:14
  Permalink

  Solicitarea CE este absolut corecta. Ne cunosc foarte bine. Avem un renume pe care il consolidam de cate ori avem ocazia.
  „Minciuna nu are picioare lungi”.

 • 7 noiembrie 2018 la 22:43
  Permalink

  nu este vorba aici despre pericol,stim cu totii ca apa stinge focul si intr-o mina inchisa se umple cu apa.Problema ceea mai mare este ca valea pierde rand pe rand toate minele si de aici dezastrul

 • 8 noiembrie 2018 la 05:13
  Permalink

  subscriu Arina !. Romania a dat de prea multe ori cu mucii-n fasole ca sa mai fie credibila in comunitatea europeana . Indiferent cat de bine facut si bine intocmit a fost studiul realizat de INSEMEX solicitarea CE mi se pare intemeiata si justa . M-as bucura sincer sa se realizeze acest nou studiu legat de minele Lonea si Lupeni iar rezultatele si concluziile sa fie aceleasi cu cele ale expertilor nostri de la INSEMEX . Pentru ca acest lucru nu ar insemna altceva decat o recunoastere a profesionalismului lor pe plan international dar si reabilitarea credibilitatii noastre ca tara. Peace ! 🙂

 • 8 noiembrie 2018 la 06:34
  Permalink

  singura catastrofa sunt sindicalistii care au semnat pentru inchiderea celor doua mine 😛 si acum dau din colt in colt, sa vada prostimea ca ei se agita pentru a repara ceva ,,, cu viziunea lor strategica de 2 bani,, scuze 2 ani ,, de cand au semnat 🙂

 • 8 noiembrie 2018 la 06:36
  Permalink

  Va fi o catastrofa dupa ce liderii o sa se dea cu fundu de pamant. Iar dati prosteala sa va aparati voi interesele. O sa ramana liderii fara scaunele lor caldute. Nu mai prostiti pe nimeni. Ar fi rentabile minele daca s-ar privatiza si nu ar mai apartine de stat. Atunci sa vedem, o sa mai fie lideri sa se dea cu fundu de pamant. Spuneti si care a fost costul real al expertizelor sa vedem si noi cu cat ne-au prostit iar cei de la insemex. Iar expertize gen colectiv?

 • 8 noiembrie 2018 la 10:23
  Permalink

  e cel care iti spune ca urmeaza o alta noapte de frig pentru tine…..fara utilitati …cu bautura la capul mesei ….si cu un chistoc de tigara ieftina gasita la coltul blocului tau mizerabil ….iti duci zilele consumand aerul de pomana…azi sau cel tarziu maine …un alt jaf ,o alta spargere ,o alta intamplare marca ‘A la Valea Jiului ‘ va fi prezentata aici…..fara apa calda ,fara caldura cu facturi neplatite la utilitati ,cu blocuri intregi goale ,afumate ….cu tovarasi de pahar cu un aspect de muribunzi la tot coltul…..ai reusit sa trimiti un comentariu dupa ce ai deschis un ochi si ai realizat …ca e ziua…..mai dai pe gat un pahar ….si pomeneste-l pe cel numit de mintea ta bolnava amestecata cu alcool praf de carbune si fum de mahoarca …..Valter…….ca sa radem cu totii…..e bine ca macar il pomenesti si ca ti-au ajuns la suflet postarile lui ….sau poate realitatile din zona ta „prospera”‘ si cunoscuta pt prosperitate la nivel national nu-ti dau pace ….mai dai pe gat un pahar si uitate pe fereastra ….sa-ti admiri realizarile

 • 8 noiembrie 2018 la 18:31
  Permalink

  Viitorul Vaii Jiului a fost batut in cuie cu multi ani in urma ! Bucurestiul si bucurestenii nu uita si nu iarta ! oricum ne meritam soarta … am fost intotdeauna o masa de manevra pentru cei aflati la putere ! sa fie inchis C.E.H. – ul si sa se termine odata cu toata nebunia asta.

 • 8 noiembrie 2018 la 19:02
  Permalink

  Amin !!!

 • 9 noiembrie 2018 la 09:55
  Permalink

  acum ai numesti pe toti… „Valter ‘”……e bine ca ai dat in dementa sau in coma alcoolica…….poate si pe nevasta-ta (daca o mai ai ) sau pe vre-un vecin …ai banuiesti de a fi …”Valter”…..nu uita sa le aplici o „corectie” pentru asta….. ca doar aveti un renume „bogat” si la capitolul famili destramate ……pune-ti la incins „‘carbunii” ca la noapte o sa ai parte de frig cumplit…..si bautura e pe terminate…..pastreaza-ti lampasul de la mina amintire…curand vei avea nevoie de el in apartamentul tau „valoros ””…..dupa ce vei termina de scos fierul din peretii apartamentului tau de o valoare comparabila cu o „boxa'” la fel ca si partenerii tai din lupeni ,la care le-a cazut tavanul in cap si au facut inconjurul lumii in materie de prostie……..vei avea din nou….. …bani pentru o „dusca’

 • 9 noiembrie 2018 la 10:04
  Permalink

  Catastrofa esti tu , Campene !

 • 9 noiembrie 2018 la 15:20
  Permalink

  Valter puturosul care sta tot timpul pe Net si scrie comentari in presa sub mai multe nume criticand valea jiului . Valter este un mare puturos gras si se OPARESTE numai cat merge la Baie sa isi faca necesitatile

 • 9 noiembrie 2018 la 16:59
  Permalink

  Nu se inchide nici o mina pina cind tiganusu de Brinzan nu-si achita in totalitate datoria de un miliard catre executoarea Pupeza. Voi credeti ca Argentina il mai primeste acasa cu pensia ciuntita pe nebun ? De aceea s-o si dus narodul la Arsenie Boca si s-o rugat sa mai tina mina barem pina-si achita si el datoriile :)))

 • 10 noiembrie 2018 la 07:12
  Permalink

  zise un „ortac afumat cu funingine ” proaspat intors in cartierul de bastina ….dupa ce a baut ultimii bani …dupa care ia aplicat „corectia zilnica” nevestei imaginare……ca doar si la capitolul familii destramate sau probleme familiale….sunteti in top….cunoscuti in toata tara……urmeaza zilele astea…. un alt jaf in zona… o alta spargere …un alt eveniment nedorit ….alti oameni fugiti de pe acasa ….sau probabil inghetati de frig ……cu alte vise despre mult dorita mina ….salvatoarea „zonei „……durerea mare e…. ca va asteapta munca „LA PRIVAT „….IAR ASTA VA INSPAIMANTA……cu munca la program…cu munca la norma …cu sarcini zilnice….cu responsabilitati …..cu respectarea unui regulament strict …..cu un salariu modest……”e mai grele”…..acolo e toata durerea…..iar voi de asta fugiti mai ceva ca „dracu de tamaie”….si sunteti cunoscuti pt asta …..

 • 10 noiembrie 2018 la 07:24
  Permalink

  asa este ….in sfarsit o gandire ancorata in realitate ….un comentariu echilibrat si la obiect……ca o complectare..poate nu foarte importanta….de aceea anumite investitii straine au luat drumul unor (ca sa nu spun au fost redirijate) localitati poate mai indepartate si mai necunoscute decat Valea Jiului…partea trista e ca citind comentariile unor compatrioti si vazand raspunsurile lor ….realizezi ca de fapt …sunteti tot ca „atunci” ..cu multi ani in urma… atat in gandire ,comportament….cat si in situatia locului….PACAT

 • 10 noiembrie 2018 la 19:05
  Permalink

  Cea mai mare catastrofa este pentru liderii de sindicat, pierd cotizatiile, masinile de la scara, ce se face Darius, nu mai merge cu BBC cu sofer. Bai baieti, puneti mainile pe lopeti si datile pe cocoasa.

 • 13 noiembrie 2018 la 11:22
  Permalink

  “Închiderea bruscã a minelor Lupeni si Lonea poate genera o mare stare de bucurie”. Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a putea fi inchise si acestea !

 • 7 noiembrie 2019 la 20:30
  Permalink

  care sunt catastrofele d-le lider,va rugam enumeratile

Comentariile sunt închise.