Dansul călușarilor este înscris în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO și a devenit tezaur viu al omenirii. Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara prezintă călușarii Hunedoarei.

”Călușarul, jocul fecioresc ce se joacă în perioada Crăciunului, are o vechime presupusă mai mare de 2000 de ani. Cete de tineri îmbrăcaţi în costume de un alb impunător, făcute de mamele lor în lungile ceasuri de şezătoare, pornesc în întâmpinarea sărbătorii Naşterii Mântuitorului, colindând casele gospodarilor și urându-le belşug în anul ce vine. Jocul călușeresc atrage atât prin forța dansului, prin costume, cât și prin mișcările inedite”, arată DGAMPT Hunedoara.
Căluşarul transilvănean se joacă în mai toate zonele hunedorene, în zona Orăştiei, a Streiului, dar şi în Ţara Haţegului şi Țara Zarandului, pe arii mai restrânse.
”Poate cel mai spectaculos, prin plenitudinea manifestării este călușarul care se desfăşoară în satele din întreaga zonă a Orăştiei. Figurile de joc se numesc ponturi și sunt proprii fiecărui sat, transmise din generație în generație, după cum se spune, încă de pe vremea dacilor. Costumele nu sunt identice, pentru că fiecare sat și-a pus amprenta asupra detaliilor, însă există și elemente comune. Se spune că rolul clopoțeilor de la picioare este de a alunga spiritele rele, iar zgomotul produs de ei îi anunță pe oameni că sunt vizitați de călușari. Tricolorul este un element ce nu lipsește din costumul călușarului”, mai arată pagina oficială de promovare turistică a județului Hunedoara.
Dansul călușarilor este înscris în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO și a devenit tezaur viu al omenirii.
Monika BACIU
FOTO: Enjoy Hunedoara