Castelul Corvinilor domină peisajul citadin al Hunedoarei prin maiestuozitate și prestanță și imprimă acestui oraș o personalitate unică, tot mai apreciată de vizitatorii români și străini.

Construcția este nu doar impunătoare la exterior, ci de-a dreptul spectaculoasă la interior. Astfel, mobilierul expus în sălile Castelului reunește piese valoroase, aparti­nând unor școli și curente diverse, începând cu exponate de factură gotică , renascentistă , completate de creații realizate în stil eclectic.
”Am ajuns și la Castelul Corvinilor. E așezat într-un loc de vis, ca pentru un castel. Un top al celor mai frumoase 10 castele din Europa, realizat de Tourism Review, o publicaţie globală specializată în turism, include Castelul Corvinilor între monumentele unice pe care turiştii din întreaga lume trebuie să le vadă. Locul care dă fiori celor mai mulţi dintre vizitatorii Castelului Corvinilor este fântâna din curtea interioară, veche de şase secole, despre care se spune că a fost săpată în stâncă de trei prizonieri turci, în vremea lui Iancu de Hunedoara. Potrivit unor legende, turcii au fost ucişi după 15 ani în care au săpat în stâncă şi au dat de apă, deşi li se promisese că vor fi eliberaţi. Auzind care le va fi sfârşitul, prizonierii au cerut îngăduială trei zile, până vor săpa nişte slove turceşti pe marginea fântânii. „Să scrie, dacă asta vor”, a îngăduit Iancu. Peste trei zile, a venit la fântână şi-a întrebat: „Ce aţi scris acolo?” „- Mărite domn, apă ai, dar n-ai inimă…””, a scris Daniel Buzdugan, pe pagina sa de socializare.
Arhitectura castelului, Sala Dietei, Sala Cavalerilor, logiile, galeriile cu arcuri, celebra fântână, turnurile și bastioanele ce se ridică semețe sunt, fiecare în parte, puncte de interes pentru vizitatorii de toate vârstele care s-au hotărât să treacă maiestuosul pod spre intrarea castelului.
Monika BACIU