Dacã se vrea, minele pe închideri pot deveni viabile

10”Da, sunt conditii favorabile ca mina Paroseni sã devinã o anexã, un sector al minei Vulcan si încã unul viabil” – prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, Universitatea Petrosani.

Specialistii din minerit, profesorii cercetãtori ai Universitãtii Petrosani au solutii pentru mineritul din Valea Jiului, doar trebuie vointã din partea celor care au putere de decizie. Pentru cã dacã se procedeazã ca pânã acum – se cautã motive pentru a demonstra cã nu se poate, în loc sã fie invers – clar cã cei pusi sã gospodãreascã tara nu doresc sã rezolve problema.

S-a vehiculat în ultima vreme ideea cã unele mine din Valea Jiului pot fi deschise si foarte multi au bãnuit cã poate fi vorba de minele aflate în prezent pe program de închidere si adunate sub umbrela unei societãti, respectiv Societatea Nationalã de Închideri Mine valea Jiului. Adicã în rãstimpul de pânã în 2018 când este termenul limitã de închideri efective, sã se facã dovada cã respectivele exploatãri miniere sunt viabile.

Cã bãnuiala poate fi de fapt realitate a confirmat-o prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, din cadrul Universitãtii Petrosani. Acesta a fãcut o demonstratie din care a reiesit cã modul cum sunt pozitionate minele, lucrãrile de deschideri si exploatare fãcute de-a lungul anilor poate fi o situatie favorabilã de care trebuie tinut seama.

”De exemplu minele Paroseni si Vulcan, fiind alãturate, în esentã s-ar putea ca Paroseniul, care are conditii de exploatare pe termen lung, prin lucrãri fãcute de mina 10_1Vulcan, se poate ajunge în straturile de la Paroseni si lucrãrile exitente aici se pot folosi. Da, sunt conditii favorabile ca mina Paroseni sã devinã o anexã, un sector al minei Vulcan si încã unul viabil” – a arãtat prof.univ.dr. ing. Radu Sorin.

Dar pentru toate acestea trebuie sã existe deschidere a responsabililor. Cã hotãrârile ministeriabililor pot fi schimbate stau mãrturile cazurile Livezeni si Petrila.

La mina Livezeni, în decembrie 2003, a avut loc un eveniment grav care a dus la hotãrârea de închidere a unui întreg câmp minier, ce reprezenta cam jumãtate din întreprindere. Doar cã o echipã de specialisti din cadrul Companiei Nationale a Huilei si chiar de la minã au lucrat si au gãsit solutia salvatoare, solutie acceptatã de ministerul de resort. Apoi, la mina Petrila, dupã cumplitul accident din 2008, a existat propunerea de închidere. Si atunci, o parte dintre cei care au salvat Livezeniul au lucrat cu alti specialisti si au schimbat decizia ministeriabililor. Deci, se poate! Doar cã este nevoie de minti deschise care sã înteleagã cã trebuie folositi profesionistii ca sã ai realizãri, dar mai ales sã asiguri locuri de muncã în zone în care doar închizi activitãti economice care , pentru cã e mai usor sã dãrâmi decât sã construiesti.

Ileana Firtulescu

5 comentarii la „Dacã se vrea, minele pe închideri pot deveni viabile

 • 18 aprilie 2013 la 07:31
  Permalink

  CA DE OBICEI RADU SORIN BATE CIMPII ADICA FACI O MINA CARE DA 1600 TONE ZILNIC SECTOR LA UNA CARE DA 1000 FACI O MINA MECANIZATA SECTOR LA UNA CARE LUCREAZA CA IN ANII 50,FRUMOASA GINDIRE DL PROFESOR UNIVERSITAR.

 • 18 aprilie 2013 la 11:20
  Permalink

  Ho ma iar va inflamati pentru cei ce spun ce gindesc. Important e ca exista planuri sa nu inchizi sa aibe oamenii unde lucra. ca poti veni cu inbunatatiri. ca tot ne dam in cap uni la alti in loc sa ne unim sa facem ceva cumva

 • 18 aprilie 2013 la 14:26
  Permalink

  Rusine ca PSD-ul continua inchiderile de Mine si disponibilizarile desi valea jiului a votat tot timpul cu PSD. Victor Ponta ajuta doar judetul Gorj.

 • 18 aprilie 2013 la 17:06
  Permalink

  Daca a confirmat-o Sorin fiti siguri ca asa ceva nu exista. Cum de fapt nu exista nici el ca profesor si specialist. Este un gargaragiu, un bate campii, un indruga verzi si uscate, un flecar, un raspandac, un plimbaret pe banii statului. Sorine, stii cand va devenii rentabila mina aia? Cand o sa dai tu la lopata, adica NICIODATA. Sorine, o curiozitate: ai dat interviul inainte sau dupa ora 12 a zilei? Doar asa ca sa-mi dau seama de starea….in care te aflai. Cumva usor euforico…optimista???

 • 18 aprilie 2013 la 20:51
  Permalink

  asta e o vrajeala ieftina sa mai aparem prin ziare sa nu uite lumea ca existam dar in realitate semnam statul de plata in consiliul de administratie la societatea care inchide mine

Comentariile sunt închise.