Mina Petrila poate ajunge la Consiliul Județean Hunedoara chiar în această săptămână. Este declarația președintelui CJH, Laurențiu Nistor, după ce a negociat în ultima vreme prețul pentru clădirile ce nu au fost încă demolate acolo.

Clădirile minei Petrila, care nu au fost demolate și sunt salvate pentru
comunitate, pot ajunge la Consiliul Județean Hunedoara. Reprezentanții instituției au format o comisie de negociere și spun că vor prelua clădirile în cel mai scurt timp. Poate chiar săptămâna aceasta, dacă se cade la o înțeleger pe preț. „Noi avem banii pregătiți și, dacă astăzi(nr: marți) vorbesc cu domnul ministru și miercuri dimineață mă primește, eu semnez contractul, iar joi are banii în cont. Așa de bine suntem pregătiți. Suma maximă o stabilesc cu ministrul și, bineînțeles, cu acordul consilierilor județeni”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Mina Petrila a fost închisă la finele anului 2015 și, de atunci, mai mulți arhitecți au avut
planuri de redresare a peisajului post industrial. La aceste idei s-a alăturat și Consiliul Județean Hunedoara și acum urmează să cumpere clădirile, dar Laurențiu Nistor a spus că nu va risipi banii județului, decât pe sume justificate. Asta, pentru că acele clădiri s-au degradat în timp și chiar de la o lună la alta, așa că acum merge să negocieze prețul, la Ministerul Energiei. „Prețul reieșit de la evaluarea comisiilor ce au ajuns la fața locului a fost unul destul de mare, dar, cred că nu s-a ținut cont de tot ce se întâmplă acolo. Mai mult, din momentul în care s-a făcut evaluarea a trecut o perioadă destul de mare.
I-am transmis ministrului Virgil Popescu o sumă
și sper să cădem la înțelegere”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Hunedoara, care nu a precizat, deocamdată, prețul pe care este dispus să îl ofere.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că, după negocierea prețului, obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache