Cupa Mondială din Croația. Poveste cu handbaliști

C roația. Un colț de rai pe coasta Adriaticii, undeva între Dubrovnik și Split. Un loc unde natura a creat un tablou impresionant, cu mare și munte, istorie și contemporan. O mică localitate acolo unde râul Cernica se varsă în Marea Adriatică, un cochet orășel cu 15000 locuitori, între mare și munte.

Aici a avut loc timp de patru zile, în septembrie 2021, a 4-a ediție (prima, în 2017) a Cupei Mondiale de Handbal Veterani – MHWC – unde au participat la masculin și feminin, 30 de echipe din 10 țări: Ungaria, Ucraina, Cehia, Slovacia, E.A. U., Polonia, Brazilia, Croația, Austria, România, Slovenia.
Un campionat eșalonat pe cinci categorii de vârstă: între + 35 și + 50 de ani.
Gazdă, a fost complexul sportiv din orașul croat Omis (20 km sud de Split), cu două săli polivalente, bine pregătite pentru astfel de competiții, în total participând 27 de echipe cu peste 800 foști handbaliști dintre care două din România, HC Bucovina Botoșani și Alpha RO HC din Petroșani, aceasta din urmă alcătuită din majoritatea unor foști jucători de la Știința Petroșani (Victor Lupciac, Cristi Ropan, Marcel Oanță, Gigi Enea, Cristi Groza, Alin Cazan, Zsiga Dani, Costel ”Zât” Gavrilă, Dabniel Brânzău ex. CSSP), dar și de la Reșița Tg. Jiu (Florin Gâzu, Nicu Lascateu, Adi Gorun, Liviu Viasu, Cristi Pavel), plus foștii antrenori Ioan Polifronie și Edith Mileti.
S-au respectat regulile marilor competiții, cu o deschidere impresionantă, cu participarea solistului de muzică pop Igor Cukrov (37 ani), fost participant la Eurovision 2009, interpretând într-un stil personal câteva hituri pop-rock care au încântat asistența.
Au urmat apoi meciurile-maraton din cele patru zile de competiție, având câte două reprize a câte 12, 15 minute fiecare.
Echipa Alpho RO HC Petroșani a fost repartizată într-o grupă cu echipe din Ungaria, Polonia și Ucraina.

Cupa Mondială Handbal Veteran, ed. A 4-a Masters (Handball World Cup)
10 sept. 2021 – Peac PTKE – Alpha RO HC 10-8 (Ungaria)
10 sept. 2021 – Oldi Szeczin – Alpha RO HC 10-7 (Polonia)
11 sept. 2021 – Alpha RO HC – Suny United Harkov 11 – 9 (Ucraina)

Clasament Final Masculin + 50

1. HV Harkov – Ucraina
2. Peac PTKE – Ungaria
3. Oldi Szeczin – Polonia
4. Mafc Masters – Ungaria
5. Alpha RO HC – România
6. H. T. Pabiance – Polonia
7. Summy United – Ucraina
8. Bise Masters – Ungaria


O victorie de palmares
Primele două jocuri au avut loc în aceeași zi, fiind pierdute la mare luptă cu maghiarii de la Peac PTKE (8-10) și polonezii de la Oldi Szeczin (7-10).
”Lipsa unor antrenamente în prezilele competiției s-au văzut. Practic, noi, ne-am … antrenat în primele două jocuri, apoi ne-a ieșit”, preciza Costel ”Zât” Gavrilă, cel care a coordonat echipa Alpha RO HC la acest turneu.
Victoria cu 11-9 din ultimul joc cu ucrainienii de la Summy United a demonstrat acest lucru. În final Alpha RO HC (Știința) Petroșani ocupând un onorant loc 5 la categoria de vârstă  + 50 ani.
Cealaltă echipă din România, HC Bucovina Petroșani, a câștigat finala la categoria + 35 ani, 13-13 (3-2 la lovituri de la 7m), cu austriecii de la Dramac Group. Cel mai bun jucător al petroșenenilor a fost declarat portarul Liviu Viasu.
Festivitatea de închidere a acestei competiții a fost o veritabilă fiesta muzicală a muzicii și dansului, cu sutele de sportivi, strânși la un loc, cântând mândri cu drapelele țărilor lor, ”We Are The Champions”, alături de același Igor Cukrov.
La modul general, a fost o competiție a prieteniei, participantele așteptând cu nerăbdare viitoarea ediție care va avea loc în 2022.
GENU TUȚU